mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Tratamentul chirurgical al obezitatii
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Tratamentul chirurgical al obezitatii
» Derivatia bilio-pancreatica

Derivatia bilio-pancreatica


Share

Principiul interventiei consta in inducerea unei malabsorbtii intestinale concomitent cu reductia gastrica, and deci tot viza patogenica, prin combinarea primelor 2 tipuri de procedee expuse anterior.
Tehnici, a. Tehnica Scopinaro consta din sectionarea intestinului subtire la 250 cm proximal de lvula ileo-cecala si practicarea unei gastrectomii subtotale. Bontul intestinal distal (alimentar) se anastomozeaza la stomac, iar bontul proximal (bilio-pancreatic) se anastomozeaza la cel distal, la 50 cm de lvula ileo-cecala (. 7).
Absorbtia principiilor nutritive se face doar in portiunea distala de 50 cm a intestinului subtire. Bontul gastric are un volum de 200-500 ml in functie de gradul obezitatii.
Antajul interventiei consta in absenta diareei postoperatorii si a unor sechele ca deshidratarea, litiaza renala si insuficienta hepatica.


Dezantajul major este conferit de marea amploare a interventiei.
Rezultatele sunt foarte bune, obtinandu-se o scadere ponderala sila de aproximativ 80% din excesul de masa corporala.
Complicatiile specifice ale interventiei sunt:
- Anemia, ineviila, prin deficitul de absorbtie a fierului si, mai rar prin deficit de acid folie si vitamina B12.
- Ulcerul anastomotic apare in circa 12,5% din cazuri. in general raspunde la tratament medical, dar se poate complica cu hemoragie digesti superioara sau stenoza.
- Demineralizarea osoasa apare prin excluderea din circuitul alimentar a duodenului si jejunului proximal, locurile de electie de absorbtie a calciului. Pentru prevenirea demineralizarii este necesar un aport zilnic de 2 g de calciu, cantitate ce se poate majora la nevoie.
- Complicatii neurologice, ca neuropatia periferica si encefalopatia Wernicke, apar uneori datorita limitarii excesive a alimentatiei.
- Malnutritia proteica, caracterizata prin hipoal-buminemie, anemie, edeme, astenie si alopecie, reprezinta cea mai serioasa complicatie tardi a deritiei bilio-pancreatice. Corectarea acestui deficit necesita circa 2-3 saptamani de alimentatie parenterala.


b. Tehnica Marceau-Biron (28) este o deritie bilio-pancreatica cu duodenul inclus partial in circuitul alimentar.
Reducerea stomacului se obtine printr-o rezectie a marii curburi, rezultand un tub gastric in prelungirea esofagului. Scade astfel masa celulelor parietale si implicit riscul de ulcer anastomotic. Se sectioneaza duodenul proximal si intestinul subtire la 100 cm de lvula ileocecala. Capatul distal al intestinului se anastomozeaza la duodenul proximal si la celalalt capat intestinal, intregul canal alimentar masurand 250 cm (. 8).

Prin acest procedeu de "inversiune duodenala\" diminua semnificativ rata complicatiilor specifice ativ cu tehnica Scopinaro.
Efectul asupra scaderii ponderale este asemanator cu cel consecutiv deritiei bilio-pancreatice simple.Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai