mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia ficatului
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Anatomia sl fiziologia ficatului
» Fiziologia ficatului

Fiziologia ficatului





Hepatocitele sunt celule inalt diferentiate, prezentand numeroase functii: meolice, sintetice, de stocare, caolice si excretorii.
Functia meolica. Ficatul este organul central implicat in homeostazia glucozei, raspunzand rapid la fluctuatiile conceratiei acesteia in sange. in cazul unui meolism incetinit, excesul de glucoza sangvina este suntat in ficat pentru a fi stocat in glicogen, iar in cazul unui meolism accelerat, ficatul mentine nilul glucozei sangvine prin glico-genoliza si gluconeogeneza din aminoacizi, lactat si glicerol. Functia de sinteza. Majoritatea proteinelor serice, cu exceptia imunoglobulinelor, sunt sintetizate in ficat. Albumina detine rolul primordial in mentinerea presiunii oncotice plasmatice, scaderea acesteia in afectiunile hepatice cronice, contribuie la aparitia edemelor si a ascitei. in insuficienta hepatica, scaderea nilului protrombinei si fibrino-genului sintetizate de hepatocite, determina aparitia unor hemoragii sere. Celulele endoteliale ale ficatului produc factorul VIII, fiind raportata o ameliorare a hemofiliei dupa transtarea hepatica. De asemenea, complementul si alti reactanti ai fazei acute sunt secretati de ficat, ca, de altfel, si anumite proteine ce intervin in legarea fierului, cuprului si vitamina A. Boala Wilson, caracterizata printr-o dezordine a meolismului cuprului, asociata cu un deficit de productie a ceruloplasmei in ficat, este curabila prin transtare hepatica. Functia de stocare. La nilul ficatului sunt stocate: glicogen, trigliceride, fier, cupru si vitamine liposolubile. O stocare excesiva, poate determina afectiuni hepatice gra, ca glicogenoza de tip IV si hemocroma-toza. Functia caolica. Anumite substante endogene (hormoni, proteine serice) sunt caolizate in ficat, mentinand o balanta intre productia si eliminarea acestora. Ficatul are un rol primordial in de-toxificarea organismului de substante xenobiotice ca: medicamente, produse chimice, anumite substante ce provin din mediul inconjurator si probabil produsi ai meolismului bacteriilor intestinale. Functia excretorie. Principalul produs excretat de ficat este bila, sub forma unei mixturi apoase a bilirubinei conjugate, sarurilor biliare, fosfolipidelor colesterolului si a electrolitilor. Bila pe langa excretia bilirubinei ca produs de degradare a hemului, are un rol important in absorbtia intestinala a grasimilor, in imunitatea mucoaselor digesti prin continutul de IgA si participa la circulatia enterohe-patica (31, 32). Meolismul bilirubinei si principalele 5 mecanisme de producere a icterului sunt prezente in ura 4.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai