mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anatomia sl fiziologia ficatului
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Anatomia sl fiziologia ficatului
» Anatomia ficatului

Anatomia ficatului







Prima descriere anatomica a ficatului a fost facuta de Rex in anul 1888 (1). Cantlie a fost creditat ca fiind primul ce a descris anatomia interioara a ficatului in anul 1898 (2), silind structura sa segmentara pe baza distributiei pediculului glissonian. Couinaud confirma observatiile lui Cantlie, definind terminologia precisa a anatomiei ficatului (3) permitand lui Bismuth sa enunte principiile modeme de rezectie hepatica, reglata anatomic (3,4). Cunoasterea diferitelor corelatii intre aspectul exterior al ficatului (anatomia morfologica) si urile vasculare (anatomia functionala) este indispensabila chirurgului.

Anatomia morfologica
Dimensiunile ficatului sunt variabile, greutatea organului in functie de sex si talie este cuprinsa in medie, intre 1 200 si 2 000 g (5, 7, 8). De culoare rosie-bruna, ficatul este ferm dar friabil, putand fi divizat cu degetele (digitoclazie), singurele elemente care rezista la aceste manevre fiind structurile vasculare. Ficatul este caracterizat printr-o plasticitate relativa si este inlit de o capsula fibroasa fina, numita capsula Glisson. Fata superioara sau diafragmatica este conxa in sens antero-posterior, mulandu-se pe fata inferioara a cupolei diafragmatice drepte. Mai larga in partea dreapta ea se ingusteaza progresiv spre stanga, prezentand la unirea celor doua treimi drepte cu treimea stanga, insertia ligamentului suspensor sau


falciform. Ligamentul falciform reprezinta un repliu peritoneal sagital care suspenda ficatul de dia-fragm, prelungindu-se anterior prin ligamentul rotund, intins intre marginea anterioara a ficatului si peretele abdominal anterior. Ligamentul falciform imparte ficatul in doua parti: lobul drept si lobul stang. in regiunea posterioara a fetei superioare, intre foitele ligamentului coronar si marginea dreapta a nei ca inferioare, exista o portiune de ficat lipsita de peritoneu, numita "areea nuda\". Fata inferioara sau viscerala este parcursa de trei santuri, care descriu in mare caracterele literei "H\". Aceste trei santuri divid fata inferioara a ficatului in patru zone distincte: 1) o parte situata la dreapta patului culei biliare care apartine lobului drept hepatic; 2) o parte centrala anterioara sau lobul patrat (lo-bus quadratus), delimitat de santul ombilical la stanga, patul culei biliare la dreapta si hilul in posterior, apartine lobului drept; 3) o parte stanga situata la stanga santului antero-posterior stang, ce corespunde lobului stang si 4) o parte centrala posterioara, lobul Spigel sau lobul caudat (lobus caudatus), care este situat intre na cava inferioara in spate, porta hepatis in fata si santul Arantius fa stanga (5, 9).



Mijloacele de fixare a ficatului
Vena cava inferioara este principalul mijloc de fixare a ficatului prin intermediul celor trei ne suprahepatice (hepatice). Ligamentul freno-hepatic reprezinta o zona de aderente laxe intre regiunea posterioara a ficatului (areea nuda) si portiunea rticala a diafragmului. Ligamentele peritoneale reprezentate de: ligamentul falciform; ligamentul coronar, format prin reflexia peritoneului visceral hepatic pe diafragm (antero-superior) si pe peretele posterior (inferior); si ligamentele triunghiulare drept si stang, formate prin unirea celor doua foite ale ligamentului coronar. Micul epiploon uneste ficatul cu mica curbura a stomacului si cu duodenul unu. Prezinta o margine diafragmatica care se intinde din dreapta esofagului subdiafragmatic, pana la nilul fetei postero-superioare a ficatului stang, si o margine gastroduodenala, de la marginea dreapta a esofagului de-a lungul micii curburi gastrice si a fetei posterioare a duodenului unu (5).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai