Metoda moderna, cu impact cert in explorarea organelor incinate arborelui biliar si inconstant in ceea ce priste strict structura biliara. Dintre progresele tehnice cele mai importante care au permis obtinerea de informatii precise prin utilizarea acestei metode, sunt de retinut:
- ameliorarea rezolutiei spatiale prin recurgerea frecnta la sectiuni subtiri de 5 mm, secundare ameliorarii capacitatii calorice a tuburilor radiogene si a calitatii detectorilor;
- reducerea timpului necesar obtinerii sectiunilor la 2 secunde in medie;
- reducerea timpului de reconstructie si vizualizare a imaginilor pana la 6 sectiuni pe minut, permitand explorarea etajului supramezocolic in aproximativ 2 minute;
- aparitia scannere-lor cu rotatie continua, heli-coidala care pot explora un volum oarecare intr-un timp foarte scurt, respectiv in timpul unei apnee. Se pot astfel explora 30 cm din etajul abdominal in 30 de secunde sau chiar 60 cm in 30 de secunde. Avantajul consta in faptul ca sectiunile obtinute de la viscere nemobilizate in timpul miscarilor respiratorii determina obtinerea de imagini multi (sagi-tale, frontale, oblice) ca si imagini tridimensionale (prin vizualizare rotativa tip cinema) de o certa calitate. (8)
Este o metoda relativ neinvaziva (cu exceptia substantelor de contrast) ce ofera performante superioare daca nu in sensul explorarii arborelui biliar ca atare, in mod cert in cel al explorarii globale, regionale a acestora si a organelor cu care vin in raport, si a caror patologie ar putea aa un impact cert asupra lor (. 8).
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor