mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Aparatura sl instrumentar
Index » Notiuni de chirurgie laparoscopica » Aparatura sl instrumentar
» Intretinerea instrumentelor

Intretinerea instrumentelor







a. Imediat dupa incheierea interntiei se spala cu apa cu detergenti. Este necesar sa se utilizeze setul de periute special concepute si entual pistolul de spalare cuplat la un jet puternic de apa. Spalarea trebuie sa fie minutioasa, indiferent daca
ea se face manual sau mecanic. O atentie deosebita se va acorda penselor. intr-un studiu realizat de Kaczmarek s-a constatat ca ele sunt de doua pana la trei ori mai contaminate decat alte instrumente. Cel mai frecnt au fost identificate tulpini de Salmonella si Pseudomonas.
Periodic, valle canulelor, precum si garniturile trebuie demontate si lubrefiate cu un ulei special, in acest fel se mentine etanseitatea lor. Componentele deteriorate (garnituri de cauciuc etc.) vor fi inlocuite.


Tuburile se curata cu un jet de apa sub presiune.

b. Sterilizarea instrumentelor este etapa urmatoare.
De la inceput, trebuie sa definim notiunile de sterilizare si de dezinfectie. Prin sterilizare se intelege distrugerea completa a tuturor formelor de microbi. Prin dezinfectie are loc eliminarea celor mai multe microorganisme patogene, cu exceptia sporilor. Dezinfectia se realizeaza cu ajutorul asa-ziselor germicide.In cazul instrumentelor reutilizabile se poate recurge la urmatoarele procedee:


- Autoclavarea este practicabila la instrumentele metalice. De mentionat ca laparoscoapele necesita un regim termic si de presiune foarte exact reglat: maximum 2,3 bar si 134°C. Orice depasire produce deteriorarea iremediabila a sistemului optic. in general, prin autoclavare repetata, optica devine mata.
- Vaporii de formol corodeaza cu timpul instrumentele, asa incat nu reprezinta varianta optima.
- Sterilizarea la etilen - oxid presupune un ciclu de sterilizare de 72 ore, ceea ce este dezavantajos pentru ritmul de desfasurare al interntiilor. De asemenea, ea implica oarecare riscuri pentru videocamera.
- Cele mai uzuale sunt solutiile dezinfectante al caror component de baza este glutaraldehida: Cidex, Aldecyde, Glutarex etc. Acestea distrug atat bacteriile cat si virusurile dupa o imersie de 10-20 minute. D.W. Easter apreciaza ca rata infectiilor dupa chirurgia laparoscopica este de 0,1-0,3% si ca ea nu poate fi atribuita decat cu totul exceptional contaminarii echipamentului laparascopic. Chiar si riscul transmiterii hepatitei sau SIDA este exclus, data fiind eficienta mare a dezinfectiei chimice. Toti autorii sunt insa de acord ca sterilizarea trebuie precedata de spalarea eficienta a instrumentelor. Solutia poate fi utilizata 28-30 de zile, fara a se produce contaminarea.


- Un alt germicid puternic il reprezinta acidul pe-racetic, care constituie elementul activ al solutiei Steris.In ceea ce priste riscurile pe care metoda le implica pentru instrumente, precautiile speciale se impun doar in cazul videocamereiiea trebuie perfect etansata, deoarece penetrarea solutiei in interior deterioreaza iremediabil sistemul de transmisie electronica a imaginii. De aceea, variantele moderne au videocamera detasabila de laparoscop.
Dezinfectia se face in tavi speciale in care are loc imersiunea instrumentelor intr-una dintre solutiile mentionate.Inainte de a incepe interntia laparoscopica, instrumentele trebuie bine clatite in apa sterila.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Notiuni de chirurgie laparoscopica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai