mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Angiografia
Index » Explorari moderne in chirurgie » Angiografia
» Scintigrafia pulmonara

Scintigrafia pulmonara





Scintigrafia pulmonara: diagnosticarea emboliilor pulmonare aparute in elutia postoperatorie.

Chirurgul se confrunta uneori cu necesitatea excluderii sau diagnosticarii unei embolii pulmonare survenite in cursul unei perioade postoperatorii. in acest scop scintigrama pulmonara de perfuzie (v. . 45), asociata eventual unei scintigrame pulmonare de ventilatie permit evaluarea cu precizie a unei embolii pulmonare. Se observa una sau mai multe regiuni afixatoare cu dimensiuni variabile in functie de localizarea embolului in arborele vascular, segmentara sau chiar lobara. Sensibilitatea metodei este foarte mare: o scintigrama pulmonara de perfuzie normala permite excluderea diagnosticului de embolie pulmonara recenta.

Terapia cu radioizotopi
Radioizotopii pot fi utilizati in scop terapeutic atunci cand se urmareste distrugerea tesutului pe care radioizotopul se fixeaza specific. Se obtine astfel o "ablatie radioizotopica\" a tesutului (prin analogie cu ablatia chirurgicala). Caracteristicile radio-izotopilor utilizati in terapie r fi, din acest motiv, diferite de cele ale radioizotopilor utilizati pentru diagnostic (elul I), cand se urmareste fixarea specifica a radioizotopului in tesutul explorat, dar fara efecte nocive asupra celulelor. Un obiectiv ramane insa comun: iradierea cat mai mica a organelor interne si a organismului in intregime. Se aleg radioizotopi emitatori de radiatii corpusculare (parcurs mic, dar efecte nocive importante in atie cu radiatia gama), cu timp de injumatatire adecvat.
Cel mai frecvent terapia cu radioizotopi se utilizeaza in neoplazii, si indeosebi in neoplasmul ti-roidian (radioiodoterapia), ca metoda unica sau complementara extirparii chirurgicale a tumorii. Administrarea unei doze mari d.e 131I completeaza terapia cirurgicala, crescand foarte mult sansele unei elutii fara recidiva. Pacientul este reevaluat periodic, in primul rand prin scintigrafie corp intreg cu 131I in scopul depistarii eventualelor focare de recidiva locala sau la distanta (metastaze), in care caz se administreaza noi doze de iod radioactiv.In prezent elutia medicinii nucleare continua (intr-un ritm mai accentuat decat multe alte domenii) in directiile:
- utilizarii de noi trasori specifici in scop diagnostic, cum sunt imunoglobulinele marcate cu Indium 111, utile in vizualizarea infectiilor localizate, analogi ai somatostatinei care recunosc receptorii acesteia din majoritatea tumorilor neuroendocrine, anticorpi monoclonali marcati, foarte specifici, asociati cance-relor colorectale si in general patologiei tumorale;
- progresului de ordin tehnologic: gama-camere adaptate unui anumit organ, cu doua sau trei "capete\" de detectie pentru efectuarea tomoscintigrafiei de inalta rezolutie; perfectionarea sistemelor de procesare a imaginilor; dezltarea sistemelor de tratament multimodal, adica de superpozitie sau fuziune pe acelasi ecran a imaginilor morfologice obtinute prin tomografie computerizata sau IRM si a impulsurilor functionale radioizotopice, denumite si anatomo-meolice;
- aparitia si extinderea retelelor de imagistica medicala intra- si extraspitalicesti, care farizeaza emergenta telemedicinii. Cel mai important eveniment recent este dezltarea (si crearea premiselor unui cost accepil) tomoscintigrafiei cu emisie de po-zitroni (PET) care permite vizualizarea directa a unor leziuni meolice. Un interes exceptional prezinta utilizarea flourdezoxiglucozei marcate cu 18F (18F FDG) atat in neurologie (pornind de la faptul ca FDG este "carburantul\" creierului) cat si, indeosebi, in oncologie (deoarece celulele maligne prezinta o rata crescuta a glicolizei). Aceste noi elutii sunt extrem de importante in practica medicala si, in mod normal, trebuie asimilate si la noi in tara.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Explorari moderne in chirurgie:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai