mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Sfaturi
Index » Dieta nutritie » Sfaturi
» Exercitiile fizice

Exercitiile fizice






intretinerea si infrumusetarea siluetei sint o prioritate absoluta, din copilarie si pina la batrinete. Ati nu numai virsta arterelor, ci si a muschilor si a oaselor. Tineretea se remarca prin armonia formelor corpului; doar de dvs. depinde sa ramineti tinar pina la 90 de ani si chiar mai mult antrenindu-va muschii aflati in stare buna, supli si tari, prin citeva exercitii fizice cotidiene si prin practicarea sporturilor adaptate virstei pe care o ati.



Cuprins:

Sedentarism, slăbiciune fizică şi īmbătrīnire

Binefacerile exerciţiilor fizice


Sedentarism, slăbiciune fizică şi īmbătrīnire

sus sus
Inactivitatea fizică antrenează rapid, indiferent de vīrstă:


- O accelerare a īmbătrīnirii articulaţiilor: tasarea coloanei vertebrale, platfus, atrofierea muşchilor care sīnt īnlocuiţi de grăsime, deformarea şi uzura articulaţiilor (artroză, ciocuri).
- O accelerare a īmbătrīnirii organelor: ptoza (la bărbaţi se manifestă mai frecvent decīt la femei) poate atinge toate organele, antrenīnd, la īnceput, tulburări funcţionale uşoare, iar mai apoi tulburări organice grave.
- Probleme generale: oboseală, probleme circulatorii, dereglări nervoase şi hormonale.
- La copii: īntīrzieri de creştere, rahitism, demineralizare, obezitate sau slăbire.
- La bătrīni: demineralizare, fracturi spontane, tulburări circulatorii şi respiratorii, stare de slăbiciune generală.
Carcasa fizică nu este numai un mecanism necesar locomoţiei, ci şi un īnveliş care asigură protecţia tuturor organelor, a nervilor, a vaselor sanguine, a glandelor endocrine şi asigură coeziunea īntregului organism.

Niciodată nu este prea tīrziu pentru a īncepe! De la naştere şi pīnă la vīrsta de 120 de ani, exerciţiile fizice sīnt indispensabile şi benefice, adaptīnd, fireşte, tehnicile la posibilităţile fiecăruia. īncepeţi īntotdeauna īn mod progresiv. Dacă nu aţi practicat niciodată activităţi fizice, cel mai bine ar fi să vă lăsaţi ghidat de un kinoterapeut - dacă aveţi probleme de sănătate - sau de un profesor competent de hatha yoga sau de gimnastică (stretching). Vă sfătuiesc să asociaţi această gimnastică de bază cu o activitate complementară de rezistenţă fizică o dată sau de două ori pe săptămīnă: mers pe jos, jogging, īnot, tenis.
Dacă vă adresaţi unui osteopat pentru un consult, acesta vă va indica mişcările de bază ce trebuie efectuate acasă pentru consolidarea tratamentului.

Binefacerile exerciţiilor fizice

sus sus
Efectul cel mai remarcabil al exerciţiilor fizice este cel de a activa irigarea tuturor celulelor din corp şi deci de a īmbunătăţi aportul de nutrimente şi eliminarea deşeurilor metabolismului. Exerciţiile fizice moderate, practicate īn mod regulat, au ca efecte benefice:
- Creşterea armonioasă a copilului şi a adolescentului.


- Pierderea din greutate la obezi, prin consumarea grăsimii (asociate cu regimul hipocaloric echilibrat).
- Creşterea īn greutate la persoanele slabe prin dezvoltarea musculaturii (culturism, body-building, practicate cu un profesor competent, care va asocia reconstrucţia fizică cu un regim hiperproteic īn scopul dezvoltării muşchilor).
- Menţinerea sau recuperarea coloanei vertebrale {stretching) şi a articulaţiilor {tracţiunea muşchilor pe oase favorizează fixarea calciului).
- Respiraţia amplă la nivelul diafragmei, care asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv, genito-urinar, cardiac şi circulator (blocajul diafragmei este sursa unor numeroase tulburări şi boli).

- Menţinerea unei inimi viguroase, tonice şi rezistente la efort; īmbunătăţirea circulaţiei arteriale, venoase şi limfatice, care normalizează tensiunea arterială prin subţierea peretelui arterelor.
- Un bun echilibru nervos, asigurat prin : oxigenarea corectă a celulelor creierului, eliminarea toxinelor prin transpiraţia rezultată īn urma efortului, secreţia de endorfine euforizante, deblocarea şi masarea plexului.
- Buna funcţionare atīt a glandelor endocrine şi exocrine, cīt şi a organelor interne, prin īmbunătăţirea irigaţiei sanguine, prin masarea mecanică de către muşchi şi prin mişcare.
- Un bun tonus al muşchilor, o bună rezistenţă a aponevrozelor (membrane care īnvelesc organele şi care fac legătura īntre diversele părţi ale corpului), evitīnd astfel ptoza (rinichi, vezică urinară, intestine, stomac etc).
- Lupta īmpotriva bolilor de degenerare celulară prin creşterea vitezei circulaţiei limfocitelor (ucigaşii celulelor anormale şi canceroase), creīnd astfel o stare de acidoză favorabilă luptei īmpotriva cancerelor şi a microbilor.

Exerciţiile fizice īntreţin tinereţea celulelor, evitīnd īngroşarea secreţiilor, īncetinesc īmbătrīnirea fizică şi mentală, permiţīnd astfel continuarea unei vieţi active pīnă la o vīrstă foarte avansată.
Mişcările şi tehnicile de gimnastică: eu recomand practicarea unor metode facile14 care īntind muşchii corpului fără leziuni traumatice.
Amintiţi-vă că ţesutul muscular nu se reīnnoieşte şi că orice ruptură este definitivă. Menajaţi-vă deci musculatura.
Metodele cele mai eficiente şi cele mai complexe sīnt stretching-ul, T'ai chi chuan, yoga, īnotul (crawl şi spate), acvagimnastica, schiul de fond, culturismul cu greutăţi mai mici sau cu un aparat pentru musculatură (folosiţi-1 cu prudenţă).

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor