mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Sfaturi
Index » Dieta nutritie » Sfaturi
» Dieta

Dieta






Sanatatea se afla, in primul rind, in farfurie : alimentele trebuie sa aduca toate elementele nutritive indispensabile cresterii si intretinerii celulelor, trebuie sa dreneze deseurile din terenul dvs. biologic2. Chestionarul de mai jos ajuta sa faceti un bilant (raspundeti prin DA sau NU la intrebari).


Cuprins:

Chestionar

Bazele unei nutriţii echilibrate

Produsele alimentare complementare

Nutriterapia


Chestionar

sus sus
1. Vă alcătuiţi un meniu echilibrat pe baza produselor proaspete, de preferinţă de cultură biologică (crudităţi,


legume verzi, fructe)?
2. Evitaţi sosurile şi mīncarea prăjită īn grăsime ?
3. Consumaţi peşte măcar o dată pe săptămīnă şi
produse marine (stridii, scoici) ?
4. Vă ridicaţi de la masă de īndată ce vi se potoleşte foamea ?
5. Acordaţi atenţie calităţii apei pe care o beţi?
6. Beţi mult īn timpul mesei ?
7. Beţi īntre mese?
8. Evitaţi de obicei consumul de fructe acide la masă ?
9. Verificaţi etichetele produselor din conserve pentru a cunoaşte compoziţia ?
10. Evitaţi de obicei consumul zahărului şi a băuturilor dulci şi acidulate ?
11. Evitaţi consumarea grăsimilor animale ?
12. Evitaţi să mīncaţi prea sărat ?
13. Evitaţi consumul regulat de excitante (mai ales cafea, ceai, ciocolată)?
14. Evitaţi fumatul ?
15. Evitaţi, fără excepţie, să consumaţi alcool (mai mult de un pahar de vin la fiecare masă) ?

Rezultat: adunaţi răspunsurile NU.
- Dacă aveţi de la 1 la 3 puncte (īn afară de situaţia īn care le cumulaţi la īntrebările de la 13 la 15) este bine; aţi dobīndit obiceiuri bune, dar puteţi face mai mult īn acest sens.
- Dacă aveţi 4 sau 5 puncte, nu e rău, dar trebuie să īnregistraţi progrese.
- Dacă aveţi de la 6 la 8 puncte, sīnteţi īn zona roşie, periculoasă; acţionaţi mai repede şi consultaţi un specialist īn nutriţie.
- Dacă aveţi mai mult de 8 puncte, atunci īnseamnă că faceţi totul pentru a vă scurta viaţa! Acţionaţi īnainte de a ajunge īntr-un punct de unde nu mai există cale de īntoarcere. īn orice caz, ţineţi cont de sfaturile de mai jos şi consultaţi un specialist.
- Dacă aţi răspuns cu NU la īntrebările 13, 14 şi 15, atunci sīnteţi grav intoxicat; e o chestiune de urgenţă!

Bazele unei nutriţii echilibrate

sus sus
Condiţia nr. 1: produsele biologice sīnt lipsite de elemente nocive cum ar fi reziduurile de pesticide, conservanţi etc. şi mai ales sīnt echilibrate pe plan mineral. Sīnt produse sănătoase, īn timp ce alimentaţia industrială este principalul factor de slăbire a rezistenţei organismului la boli. Produsele proaspete sīnt bogate īn vitamina C, īn timp ce zahărul rafinat predispune la hipoglicemie şi la diabet.
Condiţia nr. 2: grăsimile de origine animală sīnt dăunătoare pentru inimă şi artere şi favorizează cancerul de colon (evitaţi toate' tipurile de cīrnaţi, sosuri grase şi excesul de unt şi de brīnzeturi grase).
Condiţia nr. 3: peştele este īntotdeauna mai slab decīt carnea şi benefic pentru artere prin uleiurile sale polinesaturate.
Condiţia nr. 4: trebuie să vă ridicaţi de la masă atunci cīnd foamea este potolită. Nu vă umpleţi peste măsură stomacul; dacă o veţi face, să nu vă miraţi că sīnteţi somnoros şi balonat după masă. īn plus, dacă nu respectaţi acest sfat, veţi favoriza căderea stomacului şi a altor organe.

Condiţia nr. 5: calitatea apei de băut este capitală: corpul se compune din 60-70% apă. De acest raport va depinde calitatea sīngelui, a limfei şi a apei intracelulare. Apa de la robinet, prin excesul său de clor şi de minerale anorganice, perturbă echilibrul ionic şi flora intestinală.
Condiţiile nr. 6-7: trebuie să se bea puţin īn timpul mesei pentru ca sucurile gastrice să nu fie diluate şi pentru a nu īngreuna stomacul (mesele copioase stropite din plin cu vin trag stomacul īn jos favorizīnd ptoza). Evitaţi folosirea regulată a apei minerale ce conţine o cantitate prea mare de săruri minerale. Apele minerale trebuie considerate medicinale: irită rinichii şi vezica urinară (ceea ce explică efectul lor terapeutic diuretic atunci cīnd sīnt băute de la gura izvorului) şi predispun la cistită şi la retenţia de apă (edem). īncercaţi să beţi īntre mese apă de la o sursă de calitate, uşor mineralizată, sucuri de fructe şi de legume proaspete (aport de vitamine şi de minerale asimilabile).

Condiţia nr. 8: nu consumaţi fructe acide īn timpul meselor, mai ales atunci cīnd figurează īn meniu alături de cereale sau de făinoase. Combinaţia aceasta īncetineşte digestia, favorizează fermentarea şi provoacă gaze, care la rīndul lor antrenează presiune şi durere la nivelul organelor. Consumaţi īn mod regulat īntre mese sucuri de fructe sau de legume proaspete (aport de vitamine şi de minerale asimilabile). Adăugaţi la salate cereale şi boabe de germeni (germeni de grīu, de soia, de lucerna), bogate īn vitamine indispensabile echilibrului nervos şi hormonal.
Condiţia nr. 9: obişnuiţi-vă să citiţi etichetele şi să refuzaţi alimentele ce conţin aditivi chimici, īndulcitori, coloranţi de sinteză, conservanţi etc, care sīnt responsabili de alergii şi dezechilibre interne.
Condiţia nr. 10: evitaţi zaharurile cu absorbţie rapidă care dau energie pe moment, dar care generează o nevoie anormală, din moment ce cantitatea din sīnge se diminuează. Acest obicei poate antrena boli provocate de zahăr: hipoglicemie, diabet. Consumaţi zaharuri cu absorbţie lentă (cereale integrale, biologice) sau zahărul din fructe (curmale, stafide, caise), īn caz de foame, sau atunci cīnd practicaţi un sport.

Condiţia nr. 11: grăsimile animale trebuie consumate cu măsură. Ele īngroaşă vasele sanguine (arterioscleroză) şi contribuie la apariţia cancerului, īncercaţi să diminuaţi cantitatea săptămīnalā de carne (de două sau trei ori pe săptămīnă) şi creşteţi consumul de peşte (acţiune anticolesterol). Peştele cel mai gras (sardinele, tonul, tiparul) este mai slab decīt carnea cea mai slabă şi conţine, cum este cazul somonului şi al peştilor din mările reci, acizi graşi esenţiali.
Condiţia nr. 12: consumaţi puţină sare. Excesul de clorură de sodiu creşte tensiunea arterială şi reţine apa īn ţesuturile din corp (edem).
Condiţia nr. 13: non-alimentele sīnt produse care se absorb, dar nu sīnt utilizate ca hrană. Ele excită sau calmează sistemul nervos prin efectul lor asupra sistemului nervos simpatic: īn principal, acestea sīnt cafeaua, ceaiul, ciocolata, guarana. Pot fi utilizate doar pentru scurte perioade de timp. īnlocuiţi cafeaua cu hibiscus sau cu cicoare (există numeroşi īnlocuitori dietetici excelenţi).



Condiţia nr. 14: tabacul are tristul renume de a asocia o mulţime de virtuţi destructive pentru sănătate. O ţigară din timp īn timp nu poate avea consecinţe grave, dar o toxicomanie (mai mult de 3 ţigări pe zi) generează un cerc vicios ca şi oricare drog: dependenţă şi obişnuinţă, efecte secundare asupra sistemului nervos şi a arterelor, declanşarea cancerului de gīt, de plămīni, de vezică urinară etc. īn opinia profesorului Jean Bernard, fiecare ţigară fumată scurtează viaţa cu 8 minute. Maximum trei sau patru ţigări pe zi sīnt admise pentru cei care nu au voinţa de a se opri. Gīndiţi-vă la nefumătorii care se pot īmbolnăvi de cancer de la fumul altora.
Condiţia nr. 15 : alcoolul este, īmpreună cu tabacul, cauza principală a cancerelor digestive şi a cirozei: sīnt afectate gura, limba, faringele, stomacul, ficatul etc. Efectele lor nocive cumulate declanşează riscurile de cancer. Regula de aur este : niciodată să nu bei mai mult de o jumătate de litru de vin pe zi (aici intră aperitivele şi băuturile care ajută la digestie); dincolo de această limită putem vorbi de alcoolism.

Produsele alimentare complementare

sus sus
Unele alimente sau produse alimentare complementare naturale, foarte adesea uitate, pot fi consumate īn mod regulat, ele furnizīndu-vă, sub o formă concentrată, elementele nutritive sau de reglare indispensabile3. Le găsiţi īn magazinele cu produse dietetice, in plafare sau īn farmacii:
- Energizantele sīnt produse apicole (miere, polen, lăptişor de matcă), gomfrena (plantă antistres, care elimină oboseala fizică şi psihică, restabilind echilibrul hormonal şi regeneraţiv, descoperită de curīnd), ginseng, eleutherococ4.
- Remineralizantele: pulbere de litotamniu (algă marină bogată īn săruri de calcar şi īn minerale asimilabile), pulbere de oase, specie de criptogamă-de-baltă şi bambus (bogate īn siliciu), dolomită (rocă ce conţine calciu şi magneziu), lapţi de peşte (conţin fosfor), icre, organe de peşte etc.
- Vitaminizantele : drojdie de bere proaspătă (vitamina B), pudră de acerolă (cireaşă tropicală foarte bogată īn vitamina C), pulbere de urucu (vitamina A), uleiuri din ficat de peşte (ton, morun, cambulă = = vitaminele A şi D), germeni de grīu şi ulei din germeni de grīu (vitamina E)5.

- Acizii graşi esenţiali: ulei de luminiţă, de limba mielului, de cartham, de somon, de peşti din mările reci. Aceşti acizi sīnt indispensabili īn lupta īmpotriva colesterolului, a radicalilor liberi care oxidează peretele celulelor şi favorizează accelerarea īmbătrīnirii.
- Oligoelementele6 cresc rezistenţa organismului, sīnt antioxidanţi şi īncetinesc īmbătrīnirea: zinc, seleniu, germaniu etc.
- Fibrele sīnt indispensabile tranzitului intestinal; ele sīnt prezente, īn mod normal, īn pīine şi īn cerealele integrale7. Poate fi indicat şi un produs complementar, dar atenţie la riscul iritării peretelui intestinului .

- Produsele care ajută absorbţia : argila (verde sau albă) este foarte utilă īn anumite afecţiuni digestive, absoarbe gazele, neutralizează toxinele, inhibă proliferarea microbilor, a viruşilor şi a micozelor şi diminuează secreţia de mucus intestinal8. Cărbunele vegetal, priza de 2 capsule la cele trei mese, elimină balonările şi toxinele, fără a fi contraindicat pentru cei care suferă de constipaţie.
- Propolisul: produs de plante şi recoltat de albine din flori, această substanţă aromată răşinoasă şi amară este un remarcabil agent antimi-crobian, antiviral şi antimicozic, cicatrizīnd īn special leziunile bucale şi digestive. Produsul există īn stare pură, īn capsule, sub formă de ulei şi de spray9.

Nutriterapia

sus sus
Nutriterapia se bazează pe cunoaşterea şi folosirea alimentelor naturale: minerale, vitamine şi aminoacizi. Mineralele şi oligoelementele sīnt utilizate, īn această metodă, īn mod raţional sub formă organică, adică asociate cu un acid aminat transportor, care le permite să treacă peste barierele intestinale şi celulare şi să meargă direct la celula cu carenţă.
Nutriterapia specifică bărbatului: oligoelementele specifice sīnt seleniul şi zincul.
- La andropauză : calciu, toate oligoelementele (īn funcţie de analiza oligominerală), vitaminele A, B6, C, E şi F. Produse complementare : ulei de luminiţă, roşa mosqueta, germeni de grīu, polen, litotamniu, acerola, ulei de ficat de cambulă.
- Pentru cei de vīrstele a treia şi a patra : calciu, magneziu, seleniu, germaniu, zinc, vitaminele A, C, E, D, B9, B12 şi I. Produse complementare: litotamniu, gomfrena, acerola, bixa, germeni de grīu, ulei din ficat de cambulă, lapţi şi organe de peşte, polen, lăptişor de matcă, pulbere de oase, drojdie de bere, lecitină.

- īn caz de senilitate precoce: calciu, magneziu, seleniu, siliciu, zinc, vitaminele A, C, E, B6, B15 şi P, lecitină. Se mai recomandă exerciţiile fizice, produse complementare precum: acerola, germeni de grīu, gomfrena, lecitină de soia, litotamniu, dolomită, pulbere de oase, bambus, vin roşu.
- Pentru impotentă şi astenie sexuală: zinc, vitamina E şi B15. Produse complementare: gomfrena, muirapuama, guarana, stridii, uleiuri esenţiale afrodisiace (vezi capitolul IX), cereale īncolţite.
- Pentru prostatită : zinc, lecitină, metionină. Produse complementare: polen, lecitină de soia, gemoterapie, fitoterapie, litoterapie, masaj īn zona prostatei, organoterapie, bioterapie.

Tipareste Trimite prin email




});

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor