mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fiziologia imbatrinirii
Index » Dieta nutritie » Sa ramanem tineri » Fiziologia imbatrinirii
» Imbatrinirea diferentiata

Imbatrinirea diferentiata







Intre procesele de imbatranire ale indizilor exista diferente care pot fi considerabile. Felul in care imbatranim nu este identic de la un indid la altul, aceasta fiind una dintre cele mai mari disproportii existente pe eta noastra. Virsta cronologica nu este decit reflectarea aproximativa a rstei fiziologice, asa cum vom vedea in modulul prind rsta fiziologica. imbatrinirea diferitelor sisteme biologice nu este omogena. Involutia anumitor sisteme incepe cu mult inaintea altora, uneori chiar de la nastere. Aceasta involutie are ioc cu teze uneori extrem de diferite. In sfirsit, ele nu ating acelasi grad de degenerescenta. Cauzele acestei imbatriniri diferentiate sint numeroase, putind fi totusi grupate in patru mari categorii.

1. Cauzele genetice. - in rindul populatiilor europene si americane, diferenta ritmurilor de imbatrinire la gemenii monozigoti, la dizigoti si la fratii obisnuiti este cea mai buna ilustrare a importantei factorilor ereditari.



2. Nefolosirea sau proasta folosire a unei functii sau a unei aptitudini in timpul cresterii si a rstei adulte. - imbatrinirea fortei musculare va fi, de exemplu, cu atit mai rapida cu cit actitatea fizica a subiectilor va fi fost mai restrinsa in timpul copilariei sau al etii profesionale. Dimpotriva, cu cit antrenamentul lor va fi fost mai bun in primii douazeci de ani de ata, cu atit mai ridicate vor fi performantele in anii urmatori. Chiar si la adult, absenta actitatilor fizice, mai ales daca este prelungita, nu face decit sa accentueze imbatrinirea aparatului locomotor.

3. Factorii de risc. - in stilul de ata al oamenilor exista multi factori capabili sa produca o imbatrinire prematura.
Cei mai studiati pina acum au fost factorii alimentari. Nu mai este nevoie sa insistam asupra accelerarii imbatrinirii sistemului cardiovascular la subiectii putin acti si supraalimentati, cu un regim prea bogat in lipide si glucide. O insuficienta in proteine animale a ratiei alimentare obisnuite va avea, mai ales dupa 70 de ani, un efect defavorabil asupra imbatrinirji organismului in ansamblu, accelerind scaderea masei musculare. Printre celelalte circumstante agravante ale senescentei mai putem cita toxicomaniile de masa (alcool, tutun) si toate situatiile generatoare de anxietate ale etii cotidiene.



4. Bolile. - Toate bolile grave si/sau traumatismele fizice sau afective serioase pot antrena o accelerare a imbatrinirii mai ales dupa 60 de ani. Este criza de batrinete bine cunoscuta de medici si de familii. Acest fenomen este deosebit de grav cind este insotit de un dezinteres pentru ata si de o capitulare psihologica totala a indidului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor