mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fiziologia imbatrinirii
Index » Dieta nutritie » Sa ramanem tineri » Fiziologia imbatrinirii
» Transformarile macroanatomice

Transformarile macroanatomice







imbatrinirea normala a unui indid antreneaza un anumit numar de modificari - mai mult sau mai putin edente - ale organismului. Se stie de mai mult timp de variatia compozitiei corpului uman in functie de rsta. Un corp finar are aproximativ 66 % apa, proportie care se va diminua pe masura imbatrinirii, ajungind la 50 %. Aceasta involutie incepe chiar de la sfirsitul cresterii (osificarea cartilajelor epifizare). Reducerea hidratarii afecteaza mai ales masa musculara a organismului, prorocind diminuarea acesteia, a masei calcice osoase si involutia majoritatii organelor. In paralel, masa adipoasa creste. Ceea ce inseamna crestere in greutate - de obicei pina la 50 de ani la barbati si pina la 60-65 de ani la femei - si aparitia unor modificari morfologice. incepind cu 50 de ani inaltimea scade - este o reducere injur de 3 cm la barbati si 4-5 cm la femei. Ea se datoreaza unei subtieri a discurilor interverte-brale si unei cresteri a curburilor fiziologice dorsala si lombara (cifoza si lordoza). Acest fenomen poate fi accentuat de tasari vertebrale osteoporotice. Grosimea abdomenului, a cutiei toracice, largimea nasului si lungimea palionului urechii cresc liniar o data cu rsta. Elasticitatea pielii se diminueaza intr-un ritm mai lent la barbat decit la femeie. Grizonarea parului este legata de o actitate enzimatica mai redusa in sinteza melaninei. Rarefierea firelor de par surne atit la barbati, cit si la femei, caderea parului fiind legata de obicei de o insuficienta in secretarea testosteronului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor