mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  



Ghid medical
Index » Cercetari si studii
» Fagocitele mononucleare

Fagocitele mononucleare





Sistemul fagocitelor mononucleare este definit drept relatia continua a monoblastelor, promonocitelor si monocitelor cu macrofagele tisulare variate structural, ceea ce formeaza sistemul reticuloendotelial la care ne-am referit pana acum. Macrofagele sunt celule fagocitare cu o viata lunga, ce pot indeplini multe din functiile neutrofilelor. In plus, sunt importante celule secretorii care, prin receptorii si produsii lor de secretie, participa la multe procese inflamatorii si imunologice complexe, ce nu sunt realizate de neutrofile. Monocitele parasesc circulatia prin diapedeza, mai incet decat neutrofilele, si au un timp de injumatatire in sange de 12-24 de ore.
Dupa ce monocitele sanguine ajung in tesuturi, se diferentiaza in macrofage ("mari mancatoare\") cu functii specializate dupa localizarea antomica. Macrofagele sunt abundente in special in peretele capilarelor din plamani, splina, ficat si maduva osoasa, functiile lor fiind de a elimina microorganismele si alte elemente nocive din sange. Macrofagele alveolare, celulele hepatice Kupffer, macrofagele splenice, macrofagele peritu-morale, macrofagele din maduva osoasa, macrofagele limfatice, celulele microgliale din creier si macrofagele dendritice au toate functii specializate. Produsii secretati de macrofage includ lizozimul, proteaze neutre, hidrolaze acide, arginaze, numeroase fractiuni ale complementului, inhibitori enzimatici (plasmina, a2 macroglobulina), proteine de legare (transferina, fibronectina, transcobalaminall), nucleozide si citokine (TNFa, IL-l,-8,-l2). Interleukina 1 ( modulele 17 si 305) are multe functii importante, ce includ stimularea hipotalamusului pentru a initia febra, mobilizarea leucocitelor din maduva osoasa, la fel ca si activarea limfocitelor si neutrofilelor. Factorul de necroza tumorala a (denumit si casectina) este un pirogen care indeplineste multe din actiunile IL-l si joaca un rol important in patogeneza socului cu gram-negativi ( si modulul 124). Acesta poate stimula productia de apa oxigenata si alti radicali toxici ai oxigenului de catre macrofage si neutrofile. in plus, TNFa induce raspunsul caolic la inflamatia cronica, care contribuie la scaderea masiva in greutate (casexia), asociata cu numeroase boli cronice.

Alti produsi secretati de macrofage sunt meolitii reactivi ai oxigenului, lipidele bioactive (meoliti arahidonici si factori ce activeaza trombocitele), chemokine, factori de stimulare a coloniilor in maduva osoasa si factori ce stimuleaza fibroblastii si proliferarea microvaselor. Macrofagele participa la reglarea replicarii limfocitelor si la distrugerea tumorilor, virusurilor si a unor bacterii (Mycobacterium tuberculosis siListeria monocytogenes). Macrofagele sunt celule efectoare esentiale in eliminarea microorganismelor intracelulare. Capacitatea lor de a fuziona si forma celule gigante care se grupeaza in granuloame ca raspuns la unii stimuli inflamatori este importanta in eliminarea bacteriilor intracelulare si poate fi sub controlul IFNy.
Macrofagele joaca un rol important in raspunsul imun ( modulul 305). Ele proceseaza si prezinta antigenele limfocitelor si secreta citokine care moduleaza si directioneaza dezltarea si functia limfocitelor. Macrofagele participa la fenomenul autoimun prin eliminarea complexelor imune si a altor substante imunologic active din circulatie. In plus, ele joaca un rol in vindecarea plagilor, in eliminarea celulelor senescente si in dezltarea placilor de aterom.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Cercetari si studii:


       
      Fa-te cunoscut!
      Invitatie Online - promoveaza produse medicale

      Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

       

      Creaza cont si exprima-te

      vizitatorii nostri pot fi clientii tai
      Cauta in site:  
       
      Taguri:
      buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
      Sambata
      2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024