mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fiziologie
Index » Boli Si Tratamente » Fiziologie
» FIZIOPATOLOGIA GONADELOR

FIZIOPATOLOGIA GONADELOR





Testiculul


Functia endocrina a testiculelor este realizata prin intermediul hormonilor androgeni (testosteron, androstendion, androsteron etc.) si consta in actiuni metabolice si sexuale. Actiunile metabolice includ: stimularea anabolismului proteic (prin intensificarea sintezei proteinelor -mai ales musculare, prin potentarea efectelor STH, ale tiroxinei si insulinei si prin antagonizarea glucocorticoiziloR), intensificarea mobilizarii lipidelor din depozite si cresterea lipemiei, inhibarea cresterii corporale postpuberale (osificarea cartilajelor de conjugare epifizarE), stimularea activitatii nervoase superioare, favorizarea retentiei de sodiu, calciu, potasiu, clor, fosfor, apa. Efectele sexuale cuprind: stimularea cresterii si dezvoltarii organelor sexuale, inducerea si mentinerea libidoului si a comportamentului sexual, controlul spermatogenezei etc.
Hipofunctia testiculului (hipogonadismul la mascuL) este consecinta actiunii factorilor fizici (traumatisme, iradierI), chimici (toxicE), biologici (BrucellA), dar si a tulburarilor functionale ale adenohipofizei sau hipotalamusului. Insuficienta testiculara presupune reducerea globala a activitatii testiculare si determina tulburari morfometabolice si de comportament sexual. Tulburarea functiei exocrine provoaca infecunditate (sterilitatE) care are ca substrat azoospermia (lipsa spermatozoizilor in spermA), fara a afecta comportamentul sexual.
Hiposecretia instalata prepuberal se manifesta prin infantilism genital (nedezvoltarea organelor accesoriI), absenta comportamentului sexual si continuarea cresterii corporale dar fara dezvoltarea caracteristica a masei musculare. Daca se produce postpuberal, hipofunctia testiculara se manifesta prin atrofie testiculara, reducerea libidoului, astenie, scaderea fortei musculare, obezitate.
Hiperfunctia testiculara (hipergonadismul la mascuL) se datoreste hipersecretiei de hormoni androgeni si este consecinta hiperfunctiei hipotalamo-anterohipofizare sau a tumorilor testiculare. Hiperfunctia testiculara determinand la tineret pubertate precoce, iar la adulti comportament sexual excesiv, retivitate, cresterea masei si fortei musculare.

Ovarul


Ovarul isi realizeaza functia endocrina prin intermediul hormonilor estrogeni (estradiol, estrona, estrioL). Efectul estrogenilor este, ca si al androgenilor, metabolic si sistemic. Efectul metabolic este in mare parte similar cu al androgenilor, iar efectul sistemic consta in stimularea dezvoltarii organelor sexuale accesorii, formarea caracterelor sexuale secundare, inducerea modificarilor morfologice si functionale ciclice de la nivelul aparatului genital femel, determinarea comportamentului sexual, sensibilizarea miometrului la actiunea oxitocinei si a progesteronului, stimularea dezvoltarii canalelor galactofore.
Hiposecretia ovariana (hipogonadismul la femelA) apare in cazul dezvoltarii unor procese patologice la nivel ovarian sau la nivelul tractului genital, precum si in insuficienta hipofizara.
La femele impubere se manifesta prin dezvoltarea redusa a organelor genitale accesorii (mamelA) si neaparitia ciclului sexual si a caracterelor sexuale secundare, iar la femele pubere se produce atrofia organelor genitale, regresia caracterelor secundare, incetarea ciclului sexual (sau calduri inaparentE) cu pierderea capacitatii de reproductie, diminuarea metabolismului bazal cu favorizarea depunerilor de grasimi si mobilizarea calciului din oase (osteoporozA).
Hipersecretia ovariana (hipergonadismul la femelA) se produce datorita chistilor ovarieni sau a disfunctiilor hipofizare cu schimbarea rapotului FSH/LH in favoarea FSH.
Instalat prepuberal, hipergonadismul la femela se manifesta cu aparitia precoce a pubertatii, iar instalat postpuberal se manifesta cu nimfomanie (instinct sexual exacerbaT), infertilitate, exagerarea fazei estrale (cresterea frecventei, exacerbarea calduriloR), infertilitate si regresia organelor genitale (datorita inhibarii prin feed-back negativ a gonadotropilor hipofizarI).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor