mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fiziologie
Index » Boli Si Tratamente » Fiziologie
» FIZIOPATOLOGIA TIROIDEI

FIZIOPATOLOGIA TIROIDEI







Tiroida secreta hormonii iodati si calcitonina, cu implicare in metabolismul bazal si in metabolismul calciului si al fosforului.
La animale, disfunctiile tiroidiene nu evolueaza sub forma de sindroame clinic manifeste, ca cele de la om, ci se manifesta insidios si anevoie de identificat, desi produc perturbari ale productiei si reproductiei.
Hipertiroidismul este rar intalnit la animale, fiind identificat totusi la pisica (cea mai frecventa disendocrinie a specieI), caine, cal, bou si rumegatoare mici. Poate fi consecinta tumorilor, a hiperplaziei, hipertrofiei sau a inflamatiei tiroidiene.
Hipertiroidismul se manifesta prin cresterea metabolismului bazal (cu cca 70-100%), asociata cu exoftalmie (la cainE) si gusa (la pisica si caL); cresterea ingestiei de furaje asociata cu slabire progresiva (datorita poliuriei si transpiratiei intensE); stimularea activitatii nervoase superioare (hiperexcitabilitate, emotivitate sau combativitate crescutA); tahicardie, dispnee, diaree.


Gusa de dimensiuni mari poate compresa organele vecine, cu producere de dispnee, disfagie sau chiar asfixie.
Hipotiroidismul, endocrinoza cea mai frecvent intalnita la animale, poate fi primar, datorita hiposecretiei de TSH, sau secundar, consecutiv deficitului de aport de iod; ca urmare a consumului de factori gusogeni (care inhiba captarea sau legarea tiroidiana a ioduluI) continuti in: rapita, soia, mazare, linte, trifoi alb, varza; a consumului accidental de substante antitiroidiene (tiouree, tiouraciL); a tratamentului prelungit cu anumite substante medicamentoase cu efect secundar antitiroidian (ac. paraaminosalicilic, sulfonamide, fenilbutazonA).
Hipotiroidismul a fost evidentiat la bovine, ovine, porcine si caini. La tineret se manifesta prin reducerea ratei de crestere (nanism tiroidian disarmonic - cap mare si membre scurtE), intarziere in schimbarea si cresterea dintilor permanenti, deficiente in mielinizarea prelungirilor neuronale, in activitatea nervoasa superioara (cretinism tiroidiaN) si in dezvoltarea gonadelor, hipotermie.
La animalele adulte hipotiroidismul se manifesta prin astenie musculara, mixedem (infiltratie difuza a pielii si mucoaseloR) insotit sau nu de gusa, reducerea metabolismului bazal (cu cca 40%), hipotermie, diminuarea activitatii nervoase superioare (dificultati in elaborarea reflexelor conditionatE), hipogonadism, reducerea productiei de lapte si a concentratiei lipidelor din acesta, ingrosarea pielii si a firelor de par, alopecie (la porc, cainE), deprecierea fanerelor. La femelele gestante se manifesta cu neviabilitatea nou-nascutilor sau cu nou-nascuti hipotermici, slabi, fara forta musculara, glabri (piele fara perI), cu gusa si mixedem.


Aparitia gusei in caz de hipotiroidie se datoreaza faptului ca in circulatie apar hormoni tiroidieni anormali, care induc secretia de hormoni tireotropi hipofizari, care induc hipertrofia tiroidei.
Hipersecretia de calcitonina a fost descrisa la taurine, fara manifestari clinice, dar cu hipocalcemie si hipofosfatemie. Este fiziologica in gestatie si lactatie, dar se poate intalni si in insuficienta renala, bronhopatie cronica obstructiva sau hemoragii intestinale, fara a se cunoaste semnificatia cresterii calcitoninei.
Hiposecretia de calcitonina, descrisa la animalele batrane, se manifesta prin osteoporoza (consecutiva decalcifierii oaseloR) insotita de hipercalcemie si hiperfosfatemie.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor