mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» CANCERUL BRONHOPULMONAR

CANCERUL BRONHOPULMONAR





Definitie


Cancerul bronhopulmonar este o tumora maligna, cu punct de plecare bronsic.

Incidenta


Incidenta cancerului bronho-pulmonar se situeaza pe locul doi dupa cel de prostata la barbati si cel de san la femei. Ca mortalitate ocupa primul loc la ambele sexe. Mortalitatea anuala de cancer pulmonar este mai mare labarbati si femei decat prin cancerul de prostata, san sau colorectal.

Etiopatogenie


Constituie una din cele mai frecvente localizari ale proceselor maligne. Cancerul bronho-pulmonar se situeaza pe locul doi dupa cel de prostata la barbati si cel de san la femei. Ca mortalitate ocupa primul loc la ambele sexe. Apare predominant la barbati dar decesele prin cancer pulmonar in randul femeilor au crescut cu aproximativ 40%, in special dupa 40 de ani. Etiologia nu este cunoscuta, dar exista unele cauze favorizante: fumatul, substantele radioactive, gudronul, procesele inflamatorii cronice pulmonare.

Factorii de risc


Factorii de risc majori ai neoplasmului bronhopulmonar sunt:

- Fumatul


- Expunerea la anumite substante industriale, precum arsenic, radon, azbest, nichel, crom
- Unele substante chimice organice: hidrocarburi aromatice policiclice
- Expunerea la radiatii din surse ocupationale, medicale sau de mediu

- Poluarea aerului


- Boli pulmonare cronice

Morfopatologie


Cele doua tipuri principale de cancer pulmonar sunt: cancerul non-microcelular (80% din cazurI) si tipul cu celule mici (20%).
In cancerul nonmicrocelular tumora este localizata mai frecvent in plamanul drept, in bronhiile mari si lobii superiori. Este clasificat in trei subtipuri:
- Adenocarcinoame localizate in glandele mucoase.
- Carcinomul scuamos sau epidermoid localizat in tubii bronsici.
- Carcinomul cu celule mari aflat aproape de suprafata pulmonara.
Pe masura ce progreseaza in dimensiuni formatiunea tumorala proemina in bronhie, pe care o obstrueaza si determina atelectazie secundara. Poate disemina la nivelul ganglionilor limfatici si in alte tesuturi din torace (inclusiv plamanul opuS) si poate metastaza oasos, creier, ficat sau alte organe.
Neoplasmul microcelular este mai agresiv, creste si disemineaza rapid. Exista doua stadii ale bolii: limitat si extensiv. De cele mai multe ori la momentul diagnosticului exista deja metastaze.

Exista doua localizari principale:


- hilara sau centrala (in 2/3 din cazurI), cu simptomatologie bogata, in special bronsitica (respiratie dificila, suieratoare - dispnee si wheezinG), dar nespecifica
- periferica, multa vreme asimptomatica, depistata precoce radiologic la un examen de rutina sau tardiv prin metastaze.
Tabloul clinic
O lunga perioada de timp, boala nu are nici o manifestare, diagnosticul fiind intamplator. Semnele si simptomele de debut ale cancerului pulmonar sunt initial nespecifice si adesea sunt confundate cu ale unor afectiuni mai putin grave.
Simptomele cancerului bronhopulmonar, atat de debut, cat si cele tarzii, sunt in raport cu reactiile pe care le produce tumora la nivelul bronsiei (dilatatie, obstructie, infectiE) si la nivelul parenchimului pulmonar (atelectaziE). Unele infectii pulmonare (pneumonie, abces pulmonaR) pot domina tabloul clinic si pot masca neoplasmul.
De aceea, orice infectie pulmonara persistenta, recidivanta sau rebela la tratament, la un bolnav - de obicei barbat - peste 40 de ani, trebuie sa sugereze si probabilitatea existentei unui cancer pulmonar.
Debutul bolii poate fi:
 de obicei insidios, manifestandu-se prin tuse precoce, continua, rebela la tratament, expectoratie mucoasa sau mucopurulenta, uneori cu striuri de sange, alteori hemoptizii abundente, dispnee, dureri toracice, la inceput surde, mai tarziu intense si continue.
 acut, de tip pneumonic sau cu aspect de abces pulmonar.
 Tardiv, in perioada de metastazare, printr-un tablou de sindrom paraneoplazic: tulburari de tip reumatismal (artralgii, degete hipocraticE), neurologic (polinevritE), endocrin (acromegaliE).
In perioada de stare - se intensifica simptomele functionale de debut (tusea, expectoratia, durerea toracicA) si apar semne generale (paloare, oboseala, pierdere in greutate, inapetenta, febrA). Multa vreme starea generala se mentine buna.
Manifestarile respiratorii mai frecvente, dar de regula tardive, sunt:
. Dispneea
. Modificarea caracteristicilor tusei la un fumator
. Persistenta tusei la un nefumator

. Durerea toracica


. Modificarea sputei (culoare, cantitatE)

. Prezenta sangelui in sputa


. Wheezing
. Infectii respiratorii repetate, greu tratabile
Manifestarile generale sugestive - dar tardive - sunt: sindromul de impregnare neoplazica sau alte semne si simptome ale cancerului pulmonar pot sa nu fie de origine respiratorie :

. Oboseala


. Pierderea apetitului
. Tulburari de echilibru, de vedere, de memorie
. Scadere ponderala nejustificata

. Febra


Pot exista semne si simptome determinate de diseminarea la distanta. In functie de organele afectate, acestea pot include cefalee, slabiciune generala, durere, fracturi osoase, sangerari sau cheaguri de sange.
Semnele fizice apar tarziu si se datoresc obstructiei bronsice, interesarii pleurei, infectarii teritoriului pulmonar din jur, compresiunii unor formatiuni vecine sau metastazelor.
Forme clinice ale cancerului pulmonar

1. Cancerul pulmonar primitiv (fig. 4, 5, 6, :


 Apicala (sindromul Pancoast-TobiaS), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice

 Hilara (centralA)


 Periferica

 Mediastinala


 Pseudopneumonica

 Supurata


2. Cancerul pulmonar secundar
Sau metazele pulmonare, cu punct de plecare din prostata, san, uter, tiroida, rinichi, stomac, colon, rect. Spre deosebire de cancerul primitiv, realizeaza o imagine radiologica nodulara (Figura 7,8), de obicei multipla, uneori cu aspect miliar noduli mici diseminati.




Fig. 4. Adenocarcinom pulmonar drept. Afectarea pulmonara dreapta difuza. Reducere progresiva dupa 3 ani de terapie neuroimunologica.



Fig. 5. Adenocarcinom pulmonar drept abcedat disparut dupa 6 luni de tratament. In Figura 5.2 se observa disparitia tumorii din regiunealobul superior si inferior drept.



Simptomatologia determinata de diseminarea pulmonara este multa vreme subclinica, metastazele fiind localizate la periferia ariilor pulmonare. Domina semnele localizarii primitive: prostata, san, uter, sa. Deznodamantul fatal survine mai repede decat in cancerul primitiv.


Diagnosticul pozitiv al cancerului pulmonar


Diagnosticul de neoplasm pulmonar se bazeaza pe aparitia insidioasa - la un individ de obicei dupa 40 de ani, mai ales mare fumator - a unor simptome functionale nesemnificative prin ele insele (tuse, expectoratie, dispnee, hemoptiziI), dar rebele la tratament si persistente.
Aceeasi semnificatie trebuie acordata unor pneumonii si pleurezii rezistente la tratament sau recidivante. Diag¬nosticul se precizeaza prin examen radiologic, bronho-scopie, biopsie si examenul microscopic al sputei.
Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este capitala pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire si este sugerat de:
. Examenul clinic - este important pentru evidentierea semnelor de boala. Examenul toracelui (inspectie, palpare, percutie.
. Radiografia toracica este cea mai simpla metoda ce poate ridica suspiciunea de cancer pulmonar. Semnele radiologice constau de obicei in: opacitate hilara, imagine de atelectazie lobara sau zonala si opacitate rotunda in plin parenchim.
. Bronhoscopia este examenul fundamental. Bronhoscopia reprezinta vizualizarea corecta a arborelui bronsic si recoltarea de tesut pentru examenul anatomo-patologic (biopsiE) care evidentiaza modificarile mucoasei bronsice si leziunea endobronsica (tumora sau stenozA) si care permite aspirarea unor fragmente tumorale sau a secretiei bronsice, in vederea examenului histologic
. Examenul citologic din sputa, aspirat, lavaj sau brosaj sau examanul anatomo-patologic al materialului tisular sunt metodele care pun diagnosticul de certitudine (prezenta celulelor malignE)
. Semnele de laborator: unul dintre cele mai importante examene, este cercetarea celulelor neoplazice in sputa, prin recoltarea sputei 3 zile consecutiv (eventual repetarE); acest examen permite diagnosticul in 80-90% din cazuri, cu 1-5 ani inainte ca neoplasmul sa devina evidentiabil cu ajutorul metodelor clasice; de asemenea examenul etiologic al secretiei bronsice poate pune in evidenta existenta tumorii. VSH este intotdeauna accelerata, indiferent de gradul febrei (nespecifiC)
. Tomografia computerizata (TC) este metoda de electie in diagnosticul si extensia proceselor infiltrative pulmonare, prin care se precizeaza stadiul bolii, de care depinde conduita terapeutica
. Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este similara TC cu exceptia ca foloseste un camp magnetic in locul razelor X pentru a creea imaginea structurilor analizate. Nu este superioara TC in explorarea toracelui
. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-scaN) este o metoda noua, sofisticata, cu unele avantaje fata de TC sau RMN

Evolutie


Gravitatea bolii rezulta din faptul ca faza silentioasa de debut dureaza 5-6 ani, iar cea de latenta clinica de 2-3 ani. De obicei diagnosticul se pune de obicei in stadii avansate, cand boala nu mai are sanctiune chirurgicala. Cand diagnosticul s-a stabilit, evolutia este in general rapida, bolnavii decedand in maximum doi ani.

Complicatii


Sunt numeroase, ele precipita evolutia bolii, marind suferinta bolnavilor:
- procese inflamatorii sau supurative (pneumonii, bronho pneumonii, abcese pulmonare, dilatatie a bronhiilor, sA);
- procese pleurale (serofibrinoase sau hemoragicE);
- compresiuni ale organelor din mediastin prin adenopatie;
- prinderi ale ganglionilor axilari si supraclaviculari
- metastaze la distanta (cerebrale, osoase, hepatice sA).
- moartea se produce prin: casexie, hemoptizie masiva, asfixie sa.



Fig.6. Neoplasm pulmonar-adenocarcinom (sageatA). Rezectie chirurgicala fara eficienta urmata de amelioararea prin terapie oncologica (Fig 6.1-7).





Fig.7. Metastaza pleuropulmonara de la un adenocarcinom mamar care dispare sub terapie oncologica.





Fig.8. Metastaze pleuropulmonare de la un adenocarcinom mamar care au disparut la trei luni de tratament neuroimunologic.


Profilaxia primara


Presupune lupta impotriva fumatului, a poluarii atmosferice, supravegherea conditiilor de lucru in industriile care folosesc substante cancerigene, actiuni de depistare precoce radiologica in masa, tratamentul intens si precoce al tuturor infectiilor bronsice.


Metode de depistare ale neoplasmului pulmonar in stadiile precoce: o clinica (cu atentie la pneumoniile care se repeta in acelasi lob, la stari febrile neexplicate si VSH crescutA), o explorarea radiologica, o bronhoscopia si o examunul citodiagnostic al sputei.


Tratamentul neoplaslului bronhopulmoanar
Noile optiuni terapeutice au crescut semnificativ ratele de supravietuire de-a lungul ultimilor decade (Figura 4, 5, 6, 7, 8). Exista trei modalitati principale de tratament:
1. Chirurgical: operatia de indepartare a tumorii (si a tesutului inconjurator, a unei parti din pulmon sau a intregului pulmoN)
2. Chimioterapia: Tratamentul cu droguri anticanceroase pentru micsorarea sau distrugerea tumorii
3. Radioterapia: tratamentul ce foloseste radiatii ionizante (raze X, radium, neutronI) tintit pe masa tumorala
Majoritatea pacientilor nu mai beneficiaza de interventia chirurgicala.
Tratamentul paliativ este indicat in formele inoperabile sau se adreseaza complicatiilor: antibiotice pentru combaterea infectiilor si tratament simptomatic dupa caz: calmante ale tusei, hemostatice, analgetice majore, vitamine fara B12, oxigen, etc.





Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor