mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» EVOLUTIA BOLILOR

EVOLUTIA BOLILOR








Dependent de natura agentului etiologic (toxic, infectios, mecanic etc.), de intensitatea si de durata actiunii sale, de caracterul local sau general al agresiunii, de interventia concomitenta a altor factori si in stransa relatie cu capacitatea de adaptare a sistemelor functionale, bolile pot prezenta caracteristici evolutive diferite.
Desi fenomenul studiat (boalA) se prezinta atat de complex, se pot totusi deosebi unele etape caracteristice in evolutia lui.
A) perioada de latenta - mai este denumita si perioada de incubatie - in functie de natura agentului patogen poate dura de la cateva secunde (otravuri, traumatisme puternicE) pana la cateva zile (virusuri, unele bacteriI) sau saptamani (hepatita, sifiliS) sau chiar ani (radiatiile ionizantE). Incepe odata cu momentul actiunii agentului patogen si dureaza pana cand apar primele simptome manifeste de boala. De cele mai multe ori este asimptomatica.
B) Perioada prodromala - dureaza in general putin. Incepe odata cu primele semne manifeste de boala, cuprinzand atat manifestarile specifice agentului patogen cat si manifestarile clinice nespecifice (indispozitie generala, cefalee, astenie, anorexie, subfebra, etc.). Sfarseste odata cu aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii.


C) Perioada de stare - este variabila ca durata avand o intindere limitata (8-10 zile in rujeola, 4-6 saptamani in hepatite, etc.). Dureaza de la aparitia tuturor manifestarilor caracteristice bolii pana la inceputul declinului lor.
D) Perioada de convalescenta - incepe cand simptomele clinice specifice bolii incep sa scada din intensitate si dureaza pana la vindecarea completa.
In general aceasta stadializare, foarte caracteristica bolilor infectioase, este intalnita in majoritatea bolilor dar, de multe ori, este greu de definit fiecare faza in parte, fie datorita faptului ca unele faze sunt foarte scurte iar trecerea de la o faza la alta se face foarte rapid, fie datorita faptului ca trecerea de la o faza la alta se face insidios. Procesul morbid se poate termina prin vindecare, cronicizare sau moarte.


SANOGENEZA (vindecareA)


Boala se poate termina prin vindecarea completa, adica cu restabilirea deplina a functiilor tulburate si disparitia totala a leziunilor organice. Este vorba de asa numita vindecare cu "restitutio ad integrum".


In alte situatii vindecarea poate fi partiala, cu persistenta unor leziuni organice datorate inlocuirii unei parti a parenchimului functional cu un tesut de scleroza, ceea ce va duce la aparitia unui anumit grad de insuficienta functionala a organului lezat.
Uneori, datorita mecanismelor compensatorii, aceasta insuficienta functionala nu apare in repaus sau in timpul solicitarilor cotidiene, dar in alte cazuri ea se poate manifestata chiar si in aceste conditii (22).






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor