mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente antivirale
Index » Boli infectioase » Medicamente antivirale
» Foscarnet

Foscarnet







Foscarnetul (acid fosfonoformic) este un pirofosfat continand componente care sunt puternic inhibitore pentru virusurile herpetice, inclusiv CMV. El inhiba ADN polimeraza virala la nivelul situsurilor de legare a pirofosfatului, la concentratii care au un efect relativ mic asupra polimerazelor celulare. Deoarece foscarnetul nu necesita fosforilare pentru a-si exercita actiunea, el este activ impotriva izolatelor de HSV si VZV rezistente la acyclovir datorita deficientelor in timidin kinaza si impotriva majoritatii izolatelor de CMV rezistente la ganciclovir. Foscarnetul inhiba, de asemenea, revers transcriptaza virusului imunodeficientei umane (HIV) si este activ impotriva HIV in vivo.
Foscarnetul este putin solubil si trebuie administrat intravenos intr-o solutie diluata, perfuzata 1-2 ore. Timpul plasmatic de injumatatire al foscarnetului este 3-5 ore si creste cu reducerea functiei renale, deoarece medicamentul este eliminat, in principal, pe cale renala. S-a estimat ca 10-28% din doza poate fi depozitata in os, unde poate persista luni de zile. in general, doza initiala este de 60 mg/kg la 8 ore, timp de 14-21 zile, urmata de o doza de intretinere de 90-l20 mg/kg, administrata o data pe zi.


Foscarnetul este autorizat pentru tratamentul retinitelor cu CMV la pacientii cu SIDA. intr-un studiu clinic ativ, el pare a avea o eficacitate similara cu ganciclovirul in retinita cu CMV, dar este asociat cu o supravietuire mai lunga, posibil datorita activitatii sale anti-HIV. Administrarea intraoculara de foscarnet a fost folosita pentru tratarea retinitei cu CMV. Foscarnetul a fost, de asemenea, incercat in tratamentul infectiilor cu HSV si VZV rezistente la acyclovir, ca si in infectiile cu CMV rezistente la ganciclovir, desi rezistenta la foscarnet a fost raportata la izolatele CMV in timpul terapiei.


Toxicitatea majora a foscarnetului este reprezentata de afectarea renala, de aceea functia renala va fi atent monitorizata, in special la inceputul tratamentului. Deoarece foscarnetul leaga ionii metalelor divalente, pot aparea hipocalcemie, hipomagnezemie, hipopotasemie si hipo- sau hiperfosfatemie. Hidratarea salina si perfuzia lenta par sa protejeze pacientul impotriva nefrotoxicitatii si tulburarilor electrolitice. Desi au fost observate anomalii hematologice (cel mai frecvent, anemia), foscarnetul nu are in general actiune mielosupresoare, si poate fi administrat concomitent cu medicamente mielosupresoare ca zidodina.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai