mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni cerebro-vasculare cu implicatii neui-ochirurgicale
Index » Neurochirurgie » Afectiuni cerebro-vasculare cu implicatii neui-ochirurgicale
» Teleangiectaziile - malformatiile vasculare criptice

Teleangiectaziile - malformatiile vasculare criptice





Teleangiectaziile constituie mici pachete de capilare lipsite de musculatura sau tesut elastic, separate de elemente gliale, de obicei localizate la nivelul puntii sau al acoperisului ventriculului IV, putand insa fi localizate la nivelul cortexului. Nu sunt evidentiabile prin CT sau angiografie. De obicei constituie descoperiri necropsice. Dau rareori hemoragii masive, dar pot fi uneori descoperite microscopic pe peretii unor chisturi hematice intrapa-renchimatoase (L11). Rareori necesita interventie neurochirurgicala (L3).

MALFORMATIILE VASCULARE CRIPTICE
Malformatiile sculare criptice sunt reprezentate de mici fistule sculare care pot exista atat supra cat si infratentorial si sunt mute din punct de vedere simptomatic (34). Ele pot sangera. Pot fi gasite si in peretii unor hematoame intraparenchi-matoase. Nu apar pe angiografii, datorita dimensiunilor mici sau comprimarii lor prin cheag sau he-matom, CT sau RMN contribuind esential la evidentierea lor imagistica. Morbiditatea lor neoperatorie se datoreste de obicei crizelor care apar cu aceeasi frecventa ca si la MAV (27%) (35).
Angioamele venoase
Angioamele venoase sunt lipsite de o componenta arteriala si sunt de obicei formate de o vena profunda dilatata ce dreneaza sangele venos din-tr-o zona a parenchimului catre venele profunde sau cele corticale. Pot fi atat supra cat si infraten-toriale, fiind de obicei asimptomatice. Aspectul angiografic este "in cap de meduza\". Considerate mult timp ca descoperiri necropsice fara semnificatie patologica au fost remarcate in ultimul timp ca producatoare uneori de hemoragii importante (36).
Angioamele venoase pot fi evidentiate angiografic dar CT este considerata investigatia de elec-tie, ele aparand ca noduli hiperdensi, sele putand apare individualizate. De asemeni se poate vizualiza foarte bine prezenta hemoragiei. La RMN imaginea lor apare tubulara, ca semnal slab in substanta alba. in T2 apare ca o imagine olara de semnal intens ce se extinde catre centrul ol.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor