mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapia cu vinuri
Index » Boli si tratamente » Terapia cu struguri si vinuri medicinale » Terapia cu vinuri
» Vinul, aliment-medicament

Vinul, aliment-medicament







Despre vin se poate vorbi cu mare respect, datorita calitatilor sale nutritive deosebite. Acesta furnizeaza organismului 700 calorii/litru si cantitati apreciabile de glucide, vitamine (A, Bp B,, PP) si saruri minerale (fosfor, potasiu, sodiu, calciu, magneziu, mangan).
De la inceputurile consumarii sale, omul a constientizat faptul ca acest elixir "care bine dispune\" este si un bun aliment-medicament. Dintotdeauna, vinul a fost utilizat si ca factor terapeutic in diferite boli.
Astfel, in vechea Grecie, Hipocrate (parintele medicinei) recomanda consumarea vinului de catre cei afectati de pneumonie, debilitate fizica, in tratamentul plagilor deschise si ca antidot in muscatura de sarpe veninos.


Stramosii nostri, dacii, cunosteau formulele si retetele de preparare a unor unguente folosite in tratamentul bolilor oculare.
Astazi, virtutile vinului sunt bine cunoscute: revigoram, euforizant, sodilatator si tranchilizant. Proprietatile sale terapeutice nu se opresc aici, vinul and si actiune antivirala, in special impotri virusului poliomieiitic, a virusului hepatic si a unor enterovirusuri. Cercetarile specialistilor confirma rolul deosebit de important al vinului in scaderea colesterolului sangvin. impiedicarea sau intarzierea depunerii de colesterol in arterele inimii si in arterele cerebrale previne declansarea unor boli grave: infarctul miocardic si hemoragiile cerebrale. De asemenea, consumul moderat are ca efect cresterea colesterolului bun. Polifenolii continuti de vin protejeaza peretii selor sangvine. Pentru prevenirea bolilor cardiosculare este recomandat a se consuma o rietate bogata de vinuri din soiuri superioare albe, dar mai ales cele rose si rosii. In functie de afectiuni, puteti beneficia de proprietatile terapeutice ale soiurilor: albe -Grasa de Cotnari, Pinot gris, Tamaioasa romaneasca, Muscat Ottonel, Feteasca alba; rose si rosii - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Feteasca neagra. Busuioaca de Bohotin.
Conditia este ca acestea sa fie consumate in cantitati moderate (1-2 sau cel mult 3 pahare pe zi, la masa), perioade indelungate de timp si obligatoriu dintr-un vin natural. Legat de terapia cu vin, cercetatorii au publicat un studiu in prestigioasa revista Brinsh Medical Journal, care spune ca persoanele care consuma cantitati moderate de vin (1-7 pahare pe saptamana) prezinta o scadere cu 30% a riscului de a face un accident cerebral. Interesant este ca cercetatorii nu au reusit sa sileasca existenta aceleiasi corelatii la consumatorii de bere sau de bauturi spirtoase, ceea ce dovedeste ca vinul este activ, si nu alcoolul pe care il contine. Multitudinea de proprietati il fac deosebit de apreciat si in alte afectiuni pe care le inlatura cu succes. Este favorabil echilibrului celular si psihic, fiind un bun remediu antistres. O cantitate moderata de vin (din orice sortiment) consumata inaintea actului sexual poate stimula libidoul (dorinta sexuala), atat la barbati, cat si la femei, si potenta sexuala (la barbati, in special) prin inlaturarea complexelor psihice care impiedica o activitate sexuala normala.


Femeilor li se recomanda consumul de vin in scop terapeutic, insa in cantitati reduse la jumatate fata de cele recomandate barbatilor.
Pentru ambele sexe insa, consumat in cantitati exagerate si prea des, el poate deveni un dusman deosebit de periculos, cu consecinte grave asupra starii de sanatate.
O atentie deosebita trebuie acordata calitatii vinurilor consumate. Obligatoriu trebuie evitate vinurile contrafacute. Daca excesul de vin natural afecteaza sanatatea, imaginati- ce efect dezastruos pot avea vinurile contrafacute asupra


organismului.

Din Antichitate si pana in zilele noastre, parintii medi-cinei universale, oameni de stiinta de mare loare, au demonstrat prin teorii solide proprietatile curative, dar si efectele nefaste la care sunt expusi consumatorii inraiti (putin vin insemnand sanatate, mult insemnand moarte).
Virtutile acestei miraculoase bauturi, dar si necazurile provocate de consumul exagerat au fost de-a lungul timpului surse de inspiratie pentru marile genii ale literaturii universale. Operele lor descriu atat calitatile, cat si dezastrele provocate celor care confunda vinul cu apa. Poeti, filosofi, medici pe care istoria ii are la loc de cinste, fiecare in felul sau, ne fac sa distingem binele de rau.
Primul pahar de vin taie setea ;


al doilea da buna dispozitie;

al treilea, placere ;


al patrulea tine in spate betia;

al cincilea, mania;


al saselea, cearta;

al saptelea, furia ;


al optulea, somnul;

de la al noualea in sus, boala.


(Petrarca)

Putin vin ascute mintea, prea mult o toceste.


(M. Eminescu)

Vinul, in atie cu alte bauturi alcoolice, este netamator, daca se respecta doza, moderatia si cumpatarea.
(CI. Parhon)


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor