mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Endometrioza

Endometrioza


Share



In esenta Focarele de endometru apar in alte locuri decat cele din interiorul uterului, frecvent pe ovare, sacul rectovaginal, ligamente uterosacrate, pe suprafata peritoneului peln, rar in ombilic, in cicatricele etajului inferior al abdomenului si pe organe aflate la distanta, ex. plaman. Daca focarele apar in musculatura peretelui uterin, atunci se foloseste termenul de adenomioza. Peste 5% din femei au endometrioza - dar nu toate sunt simptomatice, iar la cele asimptomatice poate fi fiziologica1. Endometrioza poate fi datorata menstruatiei retrograde, ceea ce poate explica asocierea cu varsta (tipic intre 40 si 44 de ani, la cele cu flux menstrual abundent), asocierea negativa cu sarcina si contraceptia hormonala2 si distribuirea pelna a afectiunii. Femeile cu endometrioza au un nivel crescut al autoanticorpilor. Exista o asociere complexa cu infer-tilitatea. Leziunile de endometrioza raman sub influenta hormonala si sunt supresate pe parcursul sarcinii, are loc regresia bolii odata cu instalarea menopauzei si sangerare pe parcursul menstruatiei. Sangele se poate restrange in chisturi (au o coloratie maro, de unde si denumirea de \"chisturi de ciocolata\"). Daca sangele este liber, creeaza o iritatie intensa, creand fibrozare si adeziuni.
Simptome Endometrioza poate fi asimptomatica chiar si atunci cand este foarte extinsa. Durerea pelna este simptomul cel mai comun (clasic de tip ciclic, de-a lungul perioadei de menstruatie). Poate fi constanta, ex. daca se datoreaza adeziunilor. Dismenoreea secundara si dispare-unia profunda sunt simptome frecvente. Ciclurile sunt frecvente si cu hemoragii abundente, in special cand exista adenomioza. Pacientele se pot prezenta cu infertilitate.
Endometrioza extrapelna determina durere si sangerare pe parcursul menstruatiei la nivelul zonei patologice, ex. hemotorax.
Diagnostic La examenul vaginal, un uter fixat in retroversie sau prezenta de noduli la nivelul ligamentelor uterosacrate si sensibilitate generala sugereaza endometrioza. Un uter marit datorita continutului si sensibil este tipic pentru adenomioza. Laparoscopia arata chisturile tipice, depozite peritoneale si diferentiaza afectiunea de infectia cronica.
Tratament Nu recurge la tratament daca e asimptomatica. in caz contrar, poate fi incercat un tratament chirurgical si/sau hormonal. Scopul tratamentului hormonal consta in a supresa ovulatia timp de 9 - 12 luni pe parcursul timpului avand loc atrofia leziunilor. Danazol 400 - 800 mg/ 24 h PO este eficace, dar efectele secundare pot fi inaccepile cand dozele sunt crescute (efecte androgenice). Sfatuieste utilizarea contra-ceptiei tip bariera (masculinizeaza fetusul de sex feminin). Analogi de LHRH, ex. buserelina spray nazal 300 mg/8h sau goserelina 3,6 mg injectii SC lunare produc o menopauza artificiala reversibila, dar apare demineralizarea osoasa. Rezolutia endometriotica este asemanatoare cu a danazolului, dar efectele secundare sunt mai accepile (bufeuri, uscaciune vaginala). Progesteronul, ex. noretisteron 5-l0 mg/24 h continuu PO poate supresa simptomele temporar1.
Tratamentul chirurgical variaza de la excizia locala sau diatermia tesutului endometriotic, la histerectomie totala cu salpingo-ooforectomie bilaterala, depinzand de sediul leziunilor si dorinta pacientei pentru o itoare fertilitate.
Prognostic Endometrioza este cronica sau recidivanta, fiind progresiva in 50% cazuri. Nu exista nici o edenta ca tratamentul imbunatateste fertilitatea.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor