mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Tumorile cardiace primare benigne
Index » Tumorile cardiace » Tumorile cardiace primare benigne
» Metastazele cardiace

Metastazele cardiace


Share

Metastazele cardiace sunt tumorile cardiace cele mai frecnte dar ele sunt doar rar intalnite de chirurgul cardiac. intre 10 si 20% din pacientii care mor datorita unui cancer diseminat prezinta si metastaze cardiace (7). Calea cea mai comuna prin care celulele tumorale insamanteaza cordul este cea hematogena (prin arterele coronare). Alte cai mai rare sunt calea limfatica (prin flux retrograd), calea directa (prin extensie de la o tumora toracica) si extesia ascendenta pe traiectul nei ca inferioare. Pericardul si epicardul sunt mai frecnt sediul metastazelor cardiace, urmat de miocard si de endocard (acesta din urma cel mai rar afectat). Principalele tipuri de tumori care determina metastaze cardiace sunt cancerul pulmonar, melanomul malign, leucemiile, limfoamele, cancerul de san si sarcoamele de tesuturi moi sau osoase (1,16). Interesarea cardiaca imbraca cel mai adesea forma unor noduli tumorali mici sau a unor focare neoplazice microscopice multiple. Exceptional exista o metastaza solitara ce poate fi extirpata chirurgical.Manifestarile clinice principale constau in dezvoltarea insuficientei cardiace si aparitia aritmiilor, ambele relativ refractare la tratamentul conntional (5,16). Radiografia toracica poate arata marirea rapida a siluetei cardiace (prin aparitia unui exsudat pericardic hemoragie sau prin infiltrare a miocardului de catre tumora). in cazul existentei obstructiei se recomanda evaluarea ecografica intrucat interntia chirurgicala pentru rezolvarea unei obstructii determinate de o masa tumorala solitara se impune.
Tratamentul bolii metastatice cardiace depinde de numarul si localizarea metastazelor, dar mai ales de tipul tumorii primare. Leucemiile si limfoamele pot raspunde la chimio- si radioterapie, spre deosebire de metastazele tumorilor solide. Efectuarea unei ferestre pericardice subxifoidiene reprezinta adesea o metoda eficienta de paliatie in cazul existentei unui revarsat pericardic important (1,5).In cazul in care se incearca rezectia metastazelor cardiace este esential sa se obtina mai intai controlul tumorii primare si rezecabilitatea acesteia. Spre exemplu, un carcinom renal cu extensie la nilul atriului drept poate fi tratat cu succes prin excizie chirurgicala (17).

Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Tumorile cardiace:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai