Feocromocitomul cardiac este o tumora extrem de rara (14). El este localizat de obicei la nivelul acoperisului atriului stang. Tumora este de obicei acti hormonal iar pacientii se prezinta cu hipertensiune severa (1,5). Arteriografia coronariana este extrem de utila intrucat ea sileste atat localizarea cat si scularizatia tumorii. Alte metode diagnostice sunt dozarea catecolaminelor urinare (care sileste probabilitatea maxima de existenta a unui feocromocitom), scintigrama cu meta-iod-benzil-guanidina (sileste localizarea mediastinala a tumorii), ecografia, CT si RMN. Mai rar se utilizeaza dozarea seriata a catecolaminelor in diferite teritorii, venoase sileste concentratia crescuta a acestora la nivelul inimii.
Feocromocitoamele cardiace sunt de obicei tumori benigne iar rezectia acestora determina in general vindecarea si rezolrea simptomatologiei (1,14). Complicatia cea mai frecventa este sange-rarea refractara din patul tumoral care este foarte abundent scularizat (1).
Hemangiomul cardiac
Hemangiomul cardiac este o tumora exceptionala, doar 24 de cazuri fiind raportate pana in prezent in literatura (15). In cazul in care pacientii sunt simptomatici ei se prezinta cu simptome datorate obstructiei sau compresiei diferitelor structuri cardiace. CT cu substanta de contrast sau RMN silesc diagnosticul de tumora cardiaca hipers-cularizata. Coronarografia rele aspectul caracteristic de "inflorire\" (blush). Rezectia chirurgicala este curati iar in unele cazuri s-a obsert regresia spontana (1,5).
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor