mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Stresul anestezico-chirurgical sl morbiditatea postoperatorie
Index » Tulburari ale homeostaziei » Stresul anestezico-chirurgical sl morbiditatea postoperatorie
» Hipercatabolismul proteic

Hipercatabolismul proteic







Cresterea caolismului proteic si reducerea masei musculare reprezinta factori importanti in dezvoltarea oboselii postoperatorii, si a intarzierii globale a recuperarii.

Hipercaolismul este determinat de raspunsul la agresiunea chirurgicala, de imobilizare si de semi-inanitie. Aceste modificari fiziologice, dupa chirurgia majora, pot persista pana la cate luni la bolnavii care primesc o ingrijire de rutina (62).
Masurile terapeutice pentru reducerea caolis-mului si implicit reducerea pierderilor de tesut muscular sunt: reducerea raspunsului la agresiune, mobilizare precoce, electrostimulare musculara si nutritie enterala precoce.
Nutritia enterala si parenterala specializata sunt acum elemente standard ale ingrijirii pacientilor cu stare acuta caolica. Impactul major in practica clinica a nutritiei in terapie intensi este reprezentat de alimentatia enterala. Suplimentarea gluta-minei si utilizarea unor lipide specializate au un potential de reducere a hipercaolismului.


Utilizarea hormonului somatotrop si a altor factori de crestere, ca si administrarea de hormon tiroidian deschid perspective noi in tratamentul starilor caolice acute (98).
Sonda naso-gastrica/tuburi de dren
Unele recomandari postoperatorii acceptate in practica de rutina nu au intotdeauna baza stiintifica, in acest sens utilizarea tuburilor de dren si a sondelor naso-gastrice nu este intotdeauna lidata stiintific si este foarte probabil abuzi.
Prezenta sondei gastrice intarzie reluarea alimentatiei enterale si creste incidenta complicatiilor pulmonare. Tendinta actuala unanim acceptata este reluarea cat mai precoce a alimentatiei enterale (70).
Utilizarea tuburilor de dren in operatii ificate, cum ar fi colecistectomia, chirurgia colonica si histerectomia radicala se pare ca nu este justificata (79, 92).


Situatiile de urgenta

Un mare numar de pacienti sufera de agresiuni acute care nu pot fi anticipate si prevenite (elul VI). Complicatiile infectioase, accidentele traumatice, insuficientele acute hepatice si renale sunt situatii in care nu exista posibilitatea interventiei inaintea injuriei, masurile terapeutice trebuind a fi initiate, in cel mai bun caz, odata cu inceperea procesului patologic.In aceste situatii pacientii necesita in primul rand interventii terapeutice specifice, ca, resuscitarea cardio-respiratorie, tratamentul leziunilor traumatice, drenajul focarelor infectioase, antibioterapie.


Aceste masuri terapeutice odata instituite vor fi urmate de masurile terapeutice caracteristice perioadelor intra- si post-injurie (elul VII).
Scaderea incidentei complicatiilor postoperatorii (cardiace, pulmonare, tromboembolice, infectioase etc.) nu poate fi realizata decat printr-un abord multimodal care cuprinde: o eluare si terapie pre-operatorie adecte, o reducere a stresului intra-operator si un control strict al modificarilor fiziologice din perioada postoperatorie. Utilizarea mobilizarii precoce, a nutritiei enterale precoce si administrarea unor factori anabolizanti (factori de crestere) sunt tendinte actuale unanim acceptate (70, 98).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Tulburari ale homeostaziei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai