Inertia stomacului este autonoma si dubla, parasimpatica si simpatica.
Inertia parasimpatica (. 9) se face prin cei doi nervi gi,
fibrele and originea in nucleul dorsal al gului din seul ventriculului IV. La nivelul esofagului abdominal ambii gi se prezinta sub forma de trunchiuri nerose; este nivelul la care se executa gotomia tronculara pe cale abdominala.
Vagul drept sau posterior se gaseste cel mai des sub forma de trunchi unic si voluminos, fiind situat profund, pe fata posterioara a esofagului, intre acesta si aorta. El furnizeaza o ramura pentru plexul celiac, pastrata in gotomia selecti, coboara de-a lungul micii curburi furnizand 6-7 ramuri pentru fata posterioara a fornixului si corpului gastric, ramuri sectionate electiv in gotomia ultrase-lecti, pentru a se termina pe fata posterioara a antrului gastric (nervul antral posterior Latarjet).
Vagul stang sau anterior, situat imediat sub peritoneu pe fata anterioara a esofagului abdominai, se poate prezenta sub forma de trunchi unic, dublu sau chiar mai multe ramuri. El furnizeaza o ramura hepatica, aflata in pars condensa a micului epiploon cu destinatie hepato-biliara, ram care se pastreaza in tehnica gotomiei selective, coboara apoi de-a lungul micii curburi furnizand un numar riabil de ramuri pentru fata anterioara a fornixului si corpului gastric, sectionate electiv in gotomia ultraselecti, si ajunge in final sub forma nervului antral anterior (Latarjet) in regiunea antrala.
Trunchiurile nervilor gi sunt constituite in proportie de 90% din
fibre aferente ce transmit informatii din tractul gastrointestinal catre sistemul nervos central si numai 10% sunt motorii sau secre-torii.
Inertia simpatica isi are originea in segmentele medulare T5-T10. Fibrele simpatice parasesc radacina nervului spinal corespunzator prin ramurile comunicante cenusii ajungand in ganglionii prever-tebrali. De aici fibrele presinaptice ajung prin intermediul nervului mare schnic la plexul celiac unde fac sinapsa cu al 2-lea neuron simpatic. Fibrele postsinaptice ajung la stomac insotind sele. Durerea de origine gastroduodenala este transmisa prin fibrele aferente simpatice care trec fara si napsa de la stomac la radacinile dorsale ale nervilor spinali.In afara componentei extrinseci a inertiei pe care am descris-o, stomacul, ca intreg tubul digestiv, mai are o componenta intrinseca. Sistemul nervos intrinsec este o retea autonoma, complexa de neuroni interconectati, care controleaza activitatea locala. Aceste functii care includ atat activitatea secretorie cat si cea motorie sunt cele care persista dupa denerrea extrinseca.