mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tumorile pancreasului
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Tumorile pancreasului
» Tumori pancreatice benigne - chisturile

Tumori pancreatice benigne - chisturile







Chisturile pancreatice adevarate congenitale


Chisturile simple solitare

Sunt extrem de rare si apar prin anomalii de dezvoltare, obliterante sau stenozante, ale canalelor pancreatice.
Macroscopic prezinta o capsula fibroasa subtire si contin un lichid seros sau mucinos numai uneori bogat in amilaze, deoarece comunicarea cu tesutul acinar poate fi intrerupta fie in timpul organo-genezei, fie secundar unor procese inflamatorii.
Din punct de dere clinic ele se manifesta din copilarie ca o formatiune tumorala abdominala ce determina fenomene de compresie pe organele incinate (stomac, duoden, cai biliare extrahepatice).
Tratamentul consta in excizia completa ori de cate ori aceasta este posibila. Cele localizate ce-falic pot fi drenate in duoden sau intr-o ansa je-junala, daca se exclude categoric posibilitatea naturii lor neoplazice.



Chisturile enterogene

Dupa cum le spune si numele, sunt cel mai adesea situate de-a lungul tractului gastrointestinal si rarisim in pancreas. Din punct de dere histologic prezinta musculatura neteda si epiteliu. Fiind imposibil de diferentiat preoperator de leziunile neopla-zice, tratamentul optim este excizia completa.

Chisturile dermoide
Sunt incluziuni embrinare in tesutul pancreatic si se prezinta ca o cavitate ce contine elemente ecto-dermale (sebum, fire de par). Tratamentul de elec-tie este excizia completa.


Boala polichistica

Este o afectiune genetica in cadrul careia sunt afectate alaturi de pancreas si ficatul, rinichii, plamanul sau sistemul nervos central. Multi bolnavi mor in perioada neonatala. Pancreasul polichistic este rareori simptomatic (prin insuficienta pancreatica sau crestere de volum a chisturilor) si ca atare nu necesita aproape niciodata tratament chirurgical.



Boala fibrochistica a pancreasului (fibroza chistica congenitala a pancreasului, mucoviscidoza)
Este o boala genetica a glandelor mucosecre-tante ce apare cu cea mai mare incidenta la caucazieni (1/2000 nascuti vii) si reprezinta cea mai frecnta cauza de insuficienta pancreatica la sugar si copil. Exista o coafectare a pancreasului, bronhiilor si mucoasei digesti care prezinta dilatatii fibrochistice datorate unei secretii mucoase mult ingrosate. Au fost descrise la acesti pacienti, inainte de aparitia semnelor de insuficienta pancreatica, episoade de pancreatita acuta recurenta datorate probabil obstructiei sistemului canalar cu secretie vascoasa, insa interntia chirurgicala adresata complicatiilor pancreatice acute este rareori necesara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai