mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pancreatita acuta
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Pancreatita acuta
» Morfopatologie

MorfopatologieModificarile morfopatologice din PA sunt determinate de inflamatia interstitiala, de hemoragie, de necroza si de infectarea acesteia. Dupa intinderea si intensitatea acestor fenomene deosebim 3 forme morfopatologice ale pancreatitei si anume: 1. forma edematoasa, considerata usoara, in care pancreasul este marit de lum printr-un edem gelatinos; rareori se observa citosteatonecroza sub capsula pancreasului si la nivelul peritoneului din jur; 2. forma necrotico-hemoragica, considerata substratul formelor severe: pancreasul este marit, cu zone he-moragice, zone necrotice, de consistenta moale si friabila; zonele de necroza se delimiteaza in elutia ulterioara, formand sechestre; leziunile hemo-ragice si necrotice descrise in pancreas sunt de cele mai multe ori mai larg reprezentate in tesutul peripancreatic; nerecunoasterea exacta a apartenentei organice a zonelor de necroza poate intinde capcane tratamentului chirurgical; 3. forma supurata presupune infectarea zonelor de necroza pancrea-tica si peripancreatica, care uneori se organizeaza in abcese pancreatice si peripancreatice; se considera ca forma supurata reprezinta o complicatie elutiva a formei necrotico-hemoragice.


Elutia nefasta a unora din formele severe permite chirurgului sa observe ca intr-adevar supuratia este o complicatie elutiva si ca in momentul instalarii ei prognosticul devine foarte rezervat. in afara acestei opinii s-a elaborat parerea ca formele supurate pot exista de la inceput. La noi in tara Florin Popa comunica unele cazuri de PA supurata care nu recunosc anterior instalarii lor elutia unei alte forme de pancreatita.
Opinia dupa care cele 3 forme morfopatologice descrise sunt de fapt etape in elutia unei PA nu
este astazi impartasita de prea multa lume; de altfel, pretentia scorurilor Ranson, Glasgow si a celorlalte scoruri de prognostic porneste de la opinia ca gravitatea PA si suportul morfopatologic al ei sunt definite din primele ore de elutie. De aceea, forma edematoasa si forma necrotico-hemoragica, corespunzatoare clinic formelor usoare si formelor severe, sunt considerate entitati clinice. Numai forma supurata este considerata astazi o complicatie, o forma de elutie nefarabila a pancreatitei necrotico-hemoragice.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai