mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele esofagiene
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Traumatismele esofagiene
» Plagile esofagului

Plagile esofagului







Sunt produse prin actiunea din exteriorul organului a agentului vulnerant.


Din punct de vedere etiologic, PL.E. pot fi:

- Traumatice


- latrogene.

Plagile traumatice ale esofagului
Sunt rezultatul implicarii esofagiene in contextul unei plagi produse de arme albe, arme de foc, schije etc.
Epidemiologie. Leziuni rare datorita pozitiei profunde si protejate a organului. Mai frecvente la sexul masculin. Relativ rare in conditii de pace, dar mai des intalnite in conditii de razboi.Intrucat obisnuit se asociaza cu leziuni ale organelor din jur, aceste plagi ale esofagului au o gravitate deosebita, letalitatea fiind foarte mare.
Fiziopatologie. Agentul vulnerant actioneaza din exterior asupra esofagului producand leziunea prin mecanisme specifice.
Anatomie patologica. Leziunea esofagului apare intr-un context patologic mai larg care include o plaga parietala si leziuni ale organelor periesofa-giene, ceea ce adesea mascheaza clinic plaga esofagului si care au o semnificatie vitala mai mare (pun in pericol imediat viata bolnavului) (4).


Leziunea esofagului propriu-zisa poate fi neta sau "zdrentuita\", completa (sectiunea esofagiana) sau partiala, tangentiala sau transfixianta, punctiforma sau din contra, intinsa, fiecare din aceste aspecte and o implicatie clinica si mai ales terapeutica.
Din punctul de vedere al segmentului esofagului interesat, plagile esofagului pot fi cervicale, toracice si abdominale, cu particularitati clinice, evolutive si de tratament.
Plagile esofagului cervical se asociaza frecvent cu leziuni traheale sau jugulocarotice; rar apare ca leziune izolata.In general sunt rezultatul unor agresiuni sau accidente sau sunt produse prin automutilare in scop de suicid.
Clinic. Prezinta loul de efractie esofagiana, dar adesea mascat de tulburarile respiratorii (datorate leziunilor traheale) sau de hemoragie (datorate plagilor jugulo-carotice), in contextul unei plagi cervicale anterolaterale.
Adesea leziunea esofagului scapa eluarii initiale si bolnavul dezvolta o mediastinita prin proarea descedenta a infectiei, cu loul clinic caracteristic. La aceasta se asociaza supuratia plagii cu edem, hiperemie, emfizem subcutanat persistent si disfagie severa.
Un simptom caracteristic, dar din pacate greu de obsert in conditiile unei hemoragii, este exteriorizarea din plaga de sali sau alimente.
Paraclinic. Cand exista suspiciunea de leziune esofagiana se recomanda explorarea prin mijloacele descrise la P.E.
Este indicata verificarea de rutina a integritatii esofagului prin esofagografie (de preferat cu substanta hidrosolubila) in orice plaga cervicala profunda.
Evolutia. Este buna pentru cazurile diagnosticate si tratate precoce, dar acuta sau supraacuta prin instalarea mediastinitei in cazurile in care diagnosticul a fost "scapat\" initial.
Rar prezinta o evolutie subacuta cu instalarea unei fistule salire cronice.
Tratament. Conform principiilor aratate in P.E, cu rezolrea concomitenta a leziunilor asociate.
Plagile esofagului toracic se asociaza de asemenea frecvent cu leziuni ale organelor din jur (plamani, trahee, bronhii, cord, se mari etc.) context in care simptomatologia este complexa si relativ dificil de interpretat.
Aceste plagi esofagiene sunt mai frecvent re-zultalul unor agresiuni in conditii de razboi, rar apar in contextul accidentelor civile.
Clinic. Tabloul este complex si adesea aderata semnificatie a simptomelor bolnavului scapa clinicianului. Astfel:
- durerea retrostemala produsa de plaga esofagului poate fi pusa pe seama plagii toracice;
- hematemeza poate fi considerata o hemoptizie secundara unei leziuni pulmonare;
- emfizemul subcutanat cervical poate fi atribuit unei leziuni traheobronhice, toate aceste supozitii etiologice fiind perfect justificate.In plus, disfagia, care este simptomul caracteristic leziunii esofagului poate fi mai putin evident in primele ore dupa traumatism.In acest context este explicabil de ce plagile esofagiene toracice scapa frecvent diagnosticului precoce.In timp se instaleaza simptomatologia de mediastinita care atrage atentia asupra efractiei esofagului.
Paraclinic. Rezultatele obtinute la examenele paraclinice sunt greu de interpretat, bolnavul cu plaga toracica trebuind sa fie bine investigat, complex si in dinamica, in masura in care starea generala sau leziunile evidente nu forteaza operatia de urgenta, caz in care explorarea se face intra-operator, eventual prin injectarea pe o sonda nazo-esofagiana a unei solutii de albastru de metil in scopul evidentierii mai usoare a efractiei esofagului. La acesti bolnavi este obligatorie bronhosco-pia pentru a transa posibilitatea efractiilor traheobronhice.


Evolutie. in general severa, cu atat mai gra cu cat diagnosticul si tratamentul sunt mai tardive si leziunile mai complexe.
Tratament. Relativ complex, respectand, protocoalele anterioare ( P.E.), cu rezolrea leziunilor asociate.


Plagile esofagiene abdominale sunt rarisime.

Clinic. Au o simptomatologie complexa, dar cu rasunet abdominal.
Tratament. Se face respectand principiile de mai sus, in general prin abord abdominal.


Plagile esofagiene iatrogene

Sunt rezultatul implicarii esofagului in cursul unei interventii chirurgicale. Pot fi:


- Intentionate.

- Accidentale.


Plagile esofagiene iatrogene intentionate

Apar in cadrul interventiilor chirurgicale care vizeaza esofagul in scopul rezolrii prin exereza a unei leziuni a acestuia.
Printr-un defect de tehnica, in contextul unei stari particulare a esofagului, aceste interventii se pot solda cu o comunicare a lumenului esofagian cu tesuturile periesofagiene la nivelul liniei de sutura (dehiscenta de sutura sau fistula), cu toate implicatiile descrise mai sus.
De remarcat ca plamanul si pleura sunt implicate precoce, dar relativ selectiv in aceste procese patologice. Astfel, dupa fistulele din 1/3 medie a esofagului apare o pleuropneumopatie in baza stanga, iar dupa fistulele din 1/3 inferioare a esofagului in baza dreapta.
Evolutie. Relativ gra; un factor de prognostic favorabil il reprezinta prezenta drenajului postope-rator care limiteaza extensia mediastinitei.
Tratament. in general prin protocoale consertoare, respectand principiile descrise la PE.

Plagile esofagiene iatrogene accidentale
Apar in cursul interventiilor chirurgicale care vizeaza organe de vecinatate si sunt in general rezultatul unui defect de tehnica (scuzabil sau nu).
S-au descris leziuni ale esofagului in cursul pneumectomiilor largite, in gotomie tronculara (operatia Dragsted), esocardiomiotomia extramu-coasa (operatia Heller), cura herniei hiatale para-esofagiene sau prin alunecare, instalarea unei proteze Angelchik, in chirurgia coloanei cervicale anterioare (1, 4, 8, 9).
Daca leziunea trece neobserta intraoperator consecintele sunt grave prin instalarea mediastinitei.
Sutura primara a leziunii esofagului este rezolrea cea mai favorabila a acestui accident intraoperator.
Clinic. Aparitia loului de PE la 24-48 h post-operator la un bolnav la care s-a efectuat una din operatiile de mai sus.
Paraclinic. Se folosesc mijloacele descrise la PE pentru confirmarea diagnosticului si precizarea sediului fistulei esofagiene.
Tratament. Pentru cazurile in care leziunea nu a fost obserta (si deci reparata) intraoperator se respecta principiile enuntate la tratamentul PE.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai