mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Achalazia cardiei
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Achalazia cardiei
» Etiologie

Etiologie


Share

Etiologia afectiunii ramane obscura. S-au demonstrat degenerescenta plexurilor nervoase mien-terice, ca si inflamatia cronica a musculaturii netede esofagiene. Un lou histopatologic similar apare in boala Chagas (infectia cu Trypanosoma Cruzi).In etiologia achalaziei sunt implicati factori familiali, autoimuni, infectiosi sau de mediu.
Autorii americani raporteaza 77 cazuri de achalazie familiala, majoritatea cu transmitere orizontala, aparand in copilarie la frati, chiar gemeni monozigoti.
Debutul foarte precoce al achalaziei (inainte de 5 ani) se asociaza cu dirse anomalii ca lipsa de raspuns la ACTH, lipsa secretiei lacrimale, nanism Sjogren, surditate de perceptie, vitiligo, neuropatie autonomica si motorie. Transmiterea rticala e mai rara, apare la pacienti mai varstnici (intre 37 si 72 ani).
Etiologia autoimuna e sugerata de prezenta infiltratelor rotundo-celulare ganglionare, de asocierea cu antigenul DQ-wl din clasa II de histocompatibi-litate si de prezenta unor titruri mari ale anticorpilor anti-virus rujeolic.

Exista o corelatie intre achalazie si unele tulburari neurologice, cum ar fi boala Parkinson sau ataxia cerebeloasa.
La bolnavii cu achalazie si boala Parkinson apar corpi Lewy in celulele ganglionare degenerate din plexul mienteric, dar si din nucleul motor dorsal al vagului.
S-au descris si alte boli asociate cu achalazia, dar rolul lor etiologic in achalazie pare improbabil. Cele mai frecnte asocieri sunt cu hiperbilirubi-nemia conjugata, boala Hirschprung, lipsa de sensibilitate la ACTH, pilorul dublu, osteoartropatia hiper-trofica.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai