mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enterocolita acuta necrozanta la adult
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Enterocolita acuta necrozanta la adult
» Forme clinice

Forme clinice







Forme clinice etio-patogenice
- Formele primitive, reunesc un numar redus de cazuri in care afectiunea debuteaza brusc pe fondul unei sanatati aparente la subiecti tineri ca afectare primara a intestinului.
Mecanismul etiopatogenic ramane de domeniul ipotezelor (alergica, factori chimici, leziuni histo-patologice minore?!); cel putin la nivelul cunostintelor actuale le putem denumi idiopatice (2, 6, 7).
- Formele secundare, cuprind majoritatea cazurilor in care enterocolita acuta necrozanta apare pe fondul uneia sau unor boli, iar alta data in conditii particulare (postoperator).
Afectiunile pe fondul carora a aparut enterocolita acuta necrozanta (boli cardiosculare, diabet, ciroza, neoplazii, afectiuni respiratorii etc.) ne apar ca factori de risc, iar enterita ne apare ca secundara, poate largind cadrul nosologic chiar ca o complicatie a acestor afectiuni.In aceste conditii desigur formele secundare se remarca printr-o evolutie extrem de gra fiind vorba de o afectiune agresi aparuta pe un teren tarat.



Forme clinice simptomatice
. Forma pseudoocluzi, se impune prin prezenta rsaturilor, oprirea tranzitului intestinal si aspectul radiologie caracterizat prin multiple imagini hidro-aerice.
Alterarea starii generale este mai rapida ativ cu ocluzia intestinala.
. Forma pseudoperforati, se manifesta prin-tr-un debut brusc, dureri foarte intense, uneori stare de soc si prezenta apararii musculare abdominale.
Aceste forme incadreaza numai cazurile la debut in absenta perforatiilor leziunilor necrotice.
. Forma pseudoapendiculara, in care semnele abdominale (durere, aparare musculara) sunt cantonate la nivelul fosei iliace drepte pe fondul unui sindrom infectios.


. Forma hemoragica, se prezinta clinic ca o hemoragie digesti la bolnavi fara antecedente susceptibile sa explice o hemoragie, in contextul unui sindrom toxicoseptic cu evolutie rapida.

Forme clinice evolutive
. Forma acuta (clasica), in care debutul este brusc, durerile abdominale de tip crampa continua mai ales in hipocondrul stang, rsaturile frecvente, de obicei intreruperea tranzitului intestinal prezenta, starea generala alterandu-se progresiv.
. Forma subacuta (frusta), in care durerea a fost prezenta sub forma unei jene dureroase peri-ombilical, iradiata difuz, cate scaune diareice, starea generala se agraveaza lent, abdomenul suplu sensibil periombilical.
. Forma supraacuta (fudroaianta), caracterizata printr-un debut brutal, cu alterarea rapida a starii generale, cu stare de soc toxico-septic, rsaturi in "zat de cafea\", deces la scurt interl de la debut.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor