mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colopatiile postradice
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Colopatiile postradice
» Stadiul cronic - clinica si diagnostic, tratament

Stadiul cronic - clinica si diagnostic, tratament





Stadiul cronic - clinica si diagnostic
Colita radica cronica este o entitate rara, manifestata prin stenoza. Simptomatologia este in functie de sediu: fie printr-o proctita manifestata prin scaune creionate si dureri la defecate, fie printr-un sindrom subocluziv sau ocluziv. Rareori se asociaza ulceratiile sau perforatiile la nilul stenozei.
Diagnosticul pozitiv si diferential este destul de dificil prin posibila existenta a unor recidi tumo-rale (1).
Irigografia poate fi de ajutor in elucidarea diagnosticului. Stenozele radice tipice sunt variabile ca intindere, in general multiple, dar cu colonul supra-jacent normal sau usor dilatat.
Colonoscopia cu biopsie, mai ales in aval de stenoza (stenoza postradica este in general de netrecut cu colonoscopul), arata un aspect palid telangiectazic al mucoasei cu leziuni de vasculita radica. Cu toate acestea nu pot fi excluse recidile neoplazice pericolonice asociate.

TRATAMENT
Tratamentul leziunilor postradice recunoaste doua aspecte: unul prentiv si unul curativ.
De multe ori neglijat tratamentul prentiv, trebuie sa tina seama de urmatorii factori: cunoasterea factorilor de risc si utilizarea de tratamente complementare in cursul iradierii.
Dintre factorii de risc urmatorii sunt de luat in considerare: utilizarea unei aparaturi adecvate, care sa permita iradierea omogena a organului tinta; luarea in consideratie a diferitelor conformatii anatomice predispozante la leziuni postradice (iradierea pelvina, obezitatea etc); pozitia corpului in timpul iradierii (in cazul iradierii pelvice se prefera pozitia Tren-delenburg pentru a indeparta cat mai multe anse ileale); tarele supraadaugate (HTA, diabet, interntii chirurgicale anterioare).In ceea ce priste tratamentele complementare radioprotectoare (inhibitori de proteaza pancreatica, corticoizi, aspirina) nici un studiu nu a putut sa le confirme eficienta. Dieta protectiva (saraca in principii alimentare greu digerabile) sau chiar nutritia parenterala totala par a aa o anume eficienta fara insa a putea inca demonstra o scadere semnificativa a procentajului de complicatii.
Tratamentul curativ nu a fost inca descoperit, dar clinicianul se confrunta cu urmatoarele louri clinice: sindromul ocluziv, diareea cronica cu sindrom de malabsorbtie si denutritie, fistule digesti, hemoragii digesti, sindromul de proctita rebela. in fata acestor entitati tratamentul este cel cunoscut, fie medical, fie chirurgical, sub rezerva pe de o parte a recidilor neoplazice, iar pe de alta parte a modificarilor generale datorate iradierii.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor