mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Colopatiile postradice
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Colopatiile postradice
» Leziuni anatomopatologice

Leziuni anatomopatologice


Share

Efectele acute cito- si histotoxice ale iradierii apar in general sub doua luni de la iradiere si au ca efect atrofia mucoasei. Leziunile sunt rersibile si in general nu au o manifestare clinica evidenta.
Leziunile subacute, survin in general prin supra-infectarea bacteriana a leziunilor din perioada acuta. Pe langa acest fenomen se produce si o hialinizare a tesutului conjunctiv, cu aparitia leziunilor endarte-ritice. Acestea sunt responsabile de leziunile de la nilul peretelui intestinal (ulceratii, necroze, perforatii, fistule si chiar stenoze circumferentiale). Mucoasa cina leziunilor este atrofica si teleangiec-tazica.
La nilul rectului leziunea intrinseca este reprezentata de necroza la nilul fetei anterioare inconjurata de un burelet inflamator premergator unei stenoze extrinseci (2).
In stadiul cronic leziunile de endarterita se extind, la fel ca si cele de la nilul tesutului conjunctiv. Aceste leziuni conduc la fibroza, induratie parietala si atrofie mucoasa secundara.TABLOU CLINIC

Simptomatologia va fi tratata conform celor doua stadii (subacut si cronic), singurele care au de fapt expresie clinica.


Stadiul subacut - clinica si diagnostic

Conform scalei de sensibilitate la iradiere, cele mai frecnte leziuni postradice se intalnesc la nilul rectului si sigmoidului.
Proctita postradica se manifesta prin rectoragii, tenesme rectale si emisia de glere mucoase. in caxul leziunilor cu sediu preponderent sigmoidian, loul clinic este dominat de colici intestinale si diaree mucosanguinolenta, avand ca urmare anemia cronica. O alta manifestare a leziunilor sigmoidiene o reprezinta constipatia cronica cu scaune creionate, dovada a leziunilor prestenotice postradice.In general nu se intalnesc perforatii, dar in cazul in care acestea apar, se manifesta fie prin loul clasic al peritonitei stercorale, fie prin aparitia de fistule rectovaginale sau infiltrate necrotico-hemora-gice la nilul tecii rectului.


Diagnosticul pozitiv este sustinut de rectosig-moidoscopie, tuseul rectal, contextul clinic, absenta semnelor de recidiva neoplazica si entuala asociere de leziuni radice la nilul intestinului subtire.
Clisma baritata cu insuflatie releva prezenta ulceratiilor sau stenozelor, iar colonoscopia insotita de biopsie, releva aspecte inflamatorii nespecifice mai ales la nilul colonului transrs. Colonoscopia poate de asemenea sa infirme sau sa confirme aparitia recidii neoplazice.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a colonului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai