mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Componentele fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Componentele fructelor
» Fructoza

Fructoza


Share


Fructoza mai este denumita levuloza sau glucoza levogira (de la lat. laei\\us ~ stang si gyros = cerc), deoarece are proprietatea de a roti spre stanga (in sens invers mersului acelor de ceasornic) ul de polarizare al luminii polarizate, pentru un obsertor catre care se proa lumina. Ea se gaseste, alaturi de glucoza, in fructele dulci, flori, miere ete.Fructoza este mai dulce de 1,5 ori decat zaharoza si de 2,2 ori decat glucoza. Ea are o structura foarte asemanatoare cu a glucozei, aceeasi loare energetica, dar meo-lizarea ei in ficat este diferita. Prin participarea enzimei fructo-kinaza, fructoza se fosforileaza in fructoza-l-fosfat. Activitatea-enzimei mentionate, spre deosebire de cea a hexokinazei, care catalizeaza fosforilarea glucozei, nu depinde de insulina. in plus, viteza relati de absorbtie la nivel intestinal este mai mica la fructoza decat la glucoza, iar indicile glicemic (procentul de crestere a glicemiei, ativ cu o cantitate izocaloriea de glucoza) mai redus.

Prin meolismul sau mai activ decat al glucozei, fructoza contribuie la o vindecare mai rapida a traumatismelor produse de corpii straini; ea are nu numai lente nutritionale, ci si terapeutice. Prin arderea unui gram de fructoza se obtin 3,76 kcal, fata; de 3,75 kcal la glucoza, 3,95 kcal la zaharoza si 4,15 kcal la amidon. Spre deosebire de glucoza, fructoza cristalizeaza foarte greu sau incomplet. Fructoza, impreuna cu ionii de magneziu si de potasiu, au actiune laxati.


Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Dieta nutritie:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai