mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Mineralele
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia » Mineralele
» Sodiu

Sodiu







Consumul abuziv de sodiu in cursul ultimilor ani a facut atat de multa publicitate negativa acestui mineral, incat este considerat aproape un inamic al organismului. Adevarul trebuie insa resilit, astfel ca aceasta substanta capitala sa-st reia locul pe care il merita. Sodiul abunda in lichidele extracelulare (plasma sangna).


■ Doza zilnica recomandata: 1-3 g.

Mai multi specialisti opteaza pentru o cantitate moderata (pana ia 2400 mg/zi). Un bun punct de reper pentru a supraveghea consumul de sodiu: 5 ml (1 lingurita) echivaleaza cu 2000 mg (2 g) de sodiu.


■ Surse

Lista este lunga, de aceea majoritatea consuma chiar mai mult sodiu decat necesarul zilnic. Mai mult, toate alimentele tratate industrial contin doze crescute de sodiu, fie pentru a le accentua gustul, fie pentru a le prelungi conservarea.


Principalele alimente bogate in sodiu sunt: majoritatea produselor din carne (mai ales jambonul si sunca), legumele, pestele si carnea conservata, supele la plic si la cutie, crustaceele, cerealele, painea si produsele de panificatie, sosurile si, bineinteles, sarea de masa.
« Roluri s\'t caracteristici


- regleaza volumul de lichide;

- impreuna cu potasiul, asigura permeabilitatea membranei celulare si permite circulatia normala a tuturor agentilor indispensabili organismului;


- amelioreaza transmiterea impulsului nervos si muscular.

- Tulburari atribuite deficitului de sodiu
O lipsa de sodiu determina hiponatremie - un nivel de sodiu in plasma prea scazut - care provoaca o hiperhidratare. Hiponatremia se traduce prin tulburari digestive - greata, voma, dezgust fata de apa - sau neurologice, care merg de la simpla confuzie pana la coma.


- Tulburari atribuite consumului excesiv de sodiu
Prea mult sodiu provoaca hipernatremie - nivel de sodiu prea ridicat in plasma. in acest caz, cea mai de temut este deshidratarea. in mod bizar, aceasta afectiune provoaca simptome asemanatoare celor care sunt determinate de afectiunea opusa; probleme neurologice - de la confuzie la obsesie, secuse neuromusculare, convulsii si, in final, coma.
■ Nota utila
- Cele mai noi observatii readuc in atentie efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale; intr-adevar, se pare ca un consum rezonabil nu accentueaza hipertensiunea. Dar aceasta afirmatie este departe de a fi acceptata in unanimitate de comunitatea stiintifica; de aceea, este recomandata calea de mijloc, care eta intotdeauna neplacerile.



Tipareste Trimite prin email