mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicina generala
Index » Boli si tratamente » Medicina generala
» Tehnica intubatiei

Tehnica intubatiei







Importanta este pregatirea pacientului. intotdeauna evalueaza preope-rator mobilitatea gatului (artrite, spondilita ankilopoietica, guta ele.). Fii atent la obezi, la cei cu gatul scurt si la cei cu intruzia mandibulei dar cu dintii protruzionati!
» Dimensiunile sondei de intubatie (diametru intern, DI in mm): 9,0 la adulti, barbati, 8,0 la femei.
Copii: DI = (varsta in aniV4) + 4,5 mm (nou-nascut = 3-3,5 mm) Lungimea (oral) = (varsta/2) + 12,5 cm. Lungimea (nazal) *» (varsta/2) + 14,5 cm.
» Unge sonda si verifica manseta precum si functionalitatea laringoscopului.
» Pozitioneaza pacientul cu gatul flexat si capul in extensie cu ajutorul unei perne.
» Tine laringoscopul cu mana stanga si deschide-i gura cu dreapta.


» Lasa sa alunece lama laringoscopului in jos pe partea dreapta a limbii in valecula (aria dintre limba si epiglota), protejand dintii si buzele cu degetele mainii drepte.
» Ridica lama laringoscopului in sus si inainte. NU sprijini lama de dinti fiindca ii poti sparge.
» Ridica epiglota la vedere in asa fel incat corzile sa devina vizibile. Cand devin vizibile introdu tubul cu mana dreapta.
» Odata ce manseta sondei se va gasi sub corzile vocale, indeparteaza laringoscopul; roaga asistenta sa umfle manseta pentru a preveni pierderea de aer.
» Ataseaza sonda la circuit. Umfla plamanii incet. Urmareste miscarea pieptului. Se misca ambele parti egal? Se misca cumva abdomenul si nu pieptul?
» Asculta ambele arii pulmonare. Aerul care intra trebuie sa fie egal. Fixeaza sonda la mandibula cu tifon sau cu o banda adeziva.


» Capnografia confirma plasarea corecta a sondei. NB: detectorul de CO2 (FEF,) utilizeaza un indicator chimic de pH (metacresol) care deter-mia prezenta CO2 in gazele expirate. Culoarea variaza de la mov la galben cu inspiratia si, respectiv, expiratia. Mol indica o concentratie de CO2 < 0,5%: galbui aprox. 0,5-2%, galben aprox. 2-5%. Mecanismul schimbarii ciclice a culorii poate fi u*inzat pentru a deosebi o iatubatie esofagiana de una traneala - contaminarea cu suc gastric produce o colorare permanenta in portocaliu care poate fi interpretata eronat. De asemenea, daca pacientul a fost resuscitat cu lignocaina sau adrenalina administrate pe sonda endoiraheaia (p. 365, si MMC, p. 724) va aparea o colorare permanenta in galben. Dispozitil functioneaza pentru aprox. 2 h, apoi trebuie schimbat.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor