mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul si durerile de stomac
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Ulcerul si durerile de stomac
» Diagnosticarea ulcerului

Diagnosticarea ulceruluiUlcerul este, in general, depistat prin una dintre cele doua metode care urmeaza. Doctorul dumneavoastra ar putea incepe cu examinarea radiologica a portiunii superioare a sistemului gastrointestinal, pentru a evidentia stomacul si duodenul. inainte de examinarea radiologica, veti inghiti un lichid alb, metalic (bariu) care captuseste tractul digestiv si face ulcerul mult mai usor de zut. Imaginile radiologice ale tractului gastrointestinal superior pot depista unele ulcere, dar nu pe toate.
Endoscopia poate urma examinarea radiologica a portiunii superioare a sistemului intestinal, daca imaginile realizate cu raze X sugereaza posibilitatea unui ulcer, sau doctorul dumneavoastra poate inlocui radiologia cu endoscopi.\" in cadrul acestei proceduri cu sensibilitate mult mai mare, este introdus pe gatul dumneavoastra pana in stomac si duoden, un tub lung, ingust, la care este atasata o camera de luat vederi. Cu ajutorul acestui instrument, doctorul poate vedea portiunea superioara a tractului digestiv si poate identifica un ulcer. Daca acesta este depistat,


medicul dumneavoastra poate recolta mici mostre de tesut din jurul ulcerului (biopsie). Aceste mostre sunt examinate la microscop pentru a exclude un cancer al stomacului. Biopsia poate identifica si prezenta H. pylori in stratul intern al stomacului. Deoarece cancerul duodenal este rar, biopsia ulcerului duodenal este rareori necesara.
Pentru informatii mai detaliate despre endoscopie si examinarea radiologica a tractutui gastrointestinal superior, Capitolul 4.
Pe langa biopsie, alte trei teste pot determina daca vinota de ulcerul dumneavoastra este infectia cu H. pylori.
Testul sanguin. Acesta verifica prezenta anticorpilor contra H. pylori. Dezantajul testului este ca nu poate face diferenta intre expunerea anterioara la microb si infectia actuala. Este posibil ca si dupa ce bacteria H. pylori a fost eradicata, rezultatul testului dumneavoastra sa fie tot pozitiv.
Testul respirator. Acest test foloseste un atom de carbon radioactiv pentru a detecta H. pylori. La inceput, suflati intr-o punga mica de plastic, care este apoi sigilata. Apoi beti un pahar mic de lichid limpede st fara gust. Lichidul contine carbon radioactiv care intra in compozitia unei substante care fi descompusa de H. pylori. Treizeci de minute mai tarziu, suflati din nou intr-o punga de plastic, care este si ea sigilata. Daca sunteti infectat cu H. pylori, a doua punga contine, in aerul expirat de dumneavoastra, carbon radioactiv, aflat sub forma dioxidului de carbon. Dureaza aproape o zi pentru a obtine rezultatul testului.


Daca luati un medicament din clasa de inhibitori ai pompei protonice, este important sa incetati sa-l luati cu cel putin 3 zile inainte de testul respirator, deoarece poate interfera rezultatul examinarii.
Testul respirator este sensibil la prezenta H. pylori in aproape 90 % din cazuri. Acest lucru este similar testului sanguin. Antajul testului respirator este ca poate monitoriza eficienta tratamentului de eradicare a H. pylori, detectand aproape imediat momentul in care bacteria a fost omorata, in cazul testului sanguin, anticorpii contra H. pylori mai pot fi prezenti cel putin un an dupa ce infectia a trecut.
Testul de depistare a antigenelor din materiile fecale. Acest test mai nou detecteaza H. pylori in materiile fecale. Poate fi o metoda care sa faciliteze diagnosticul infectiei cu H. pylori. Mai poate fi util in monitorizarea succesului tratamentului.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor