mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» PATOGENIA FEBREI

PATOGENIA FEBREI


Share

Hipertermia reprezinta cresterea temperaturii corporale peste limita obisnuita a normalului, poate fi determinata de boli cerebrale, de substante toxice care afecteaza centrii termoreglarii, de boli bacteriene, de tumori cerebrale sau de hidratare.
Febra apare datorita existentei unor agenti pirogeni exogeni in organism, care vor reseta termostatul hipotalamic la un nivel superior.
In timpul febrei acest nivel termoreglator hipotalamic este crescut astfel incat centrii termoreglarii adapteaza acum productia, conservarea si pierderea de caldura pentru mentinerea temperaturii interne la un nivel de temperatura superior celui normal, nivel care functioneaza ca un nou "set point" hipotalamic.
Fiziopatologia febrei incepe cu intrarea in organism a unor pirogeni exogeni sau a unor endotoxine bacteriene. Cei mai frecventi agenti pirogeni exogeni sunt complexe lipopolizaharidice din peretele celular al bacteriilor si virusurilor. Pe masura ce bacteria este distrusa de fagocite apare o productie crescuta si o eliberare de polipeptide cu functie de citokine. Implicate in mecanismul febrei sunt interleukinele (IL), factorul de necroza al tumorilor (TNF) si interferonul (IFN) interleukina 1 (IL1) are cel mai puternic caracter piretogen. Actiunea IL1 poate fi datorata in parte eliberarii de PGE. La nivelul zonei preoptice a hipotlamusului anterior exista o retea vasculara cu permeabilitate crescuta (organum vasculum laminae terminalis - OVLT). Sub actiunea factorilor pirogeni endogeni endoteliul OVLT elibereaza produsi ai acidului arahidonic, in special prostaglandine - PGE2. Aceasta difuzeaza in zona preoptica a hipotalamusului anterior si se pare prin stimularea formarii mesagerului secundar AMPc, duce la modificarea centrului termoreglarii la nivel superior (resetarea hipotalamusuluI).


Cresterea "set point-ului" hipotalamic induce mecanismele de termogeneza (creste productia si conservarea de caldurA) pentru aducerea temperaturii corpului la noul nivel. Apare astfel: vasoconstrictie periferica, eliberari de epinefrina care creste rata metabolica, creste tonusul muscular, apare frisonul. Indivizii percep senzatia de rece(mecanismul cortical al termogenezei - voluntaR) si se imbraca mai gros, se invelesc cu paturi, se ghemuiesc pentru a reduce suprafata corporala si a impiedica pierderea de caldura. Aceste mecanisme de termogeneza (induse pe cele trei cai descrise anterioR) sunt activate in stadiul al doilea al febrei (faza de crestere a temperaturii corpuluI ) iar rezultatul acestor mecanisme il reprezinta cresterea temperaturii corpului pana la valoarea la care este resetat hipotalamusul (noul "set point", sau noul nivel termoreglator hipotalamiC).
In timpul febrei sunt eliberati o serie de hormoni ca - arginina, corticotropina (CRH) care actioneaza ca antipiretici endogeni si incearca sa diminue raspunsul febril printr-un efect de feed-back negativ (stadiul al treilea al febreI). Acesti antipiretici endogeni explici fluctuatiile febrei.


Febra inceteaza cand "set point-ul" revine la normal, prin disparitia factorilor pirogeni endogeni, hipotalamusul raspunzand prin termoliza (pierderea de caldurA). Rezultatul este: scaderea tonusului muscular, vasodilatatie periferica, transpiratie. Individul se simte incalzit(senzatia corticala "de cald" va activa mecanismele voluntare de termolizA), isi schimba imbracamintea, arunca paturile, bea lichide reci, etc.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai