mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» MEGADOLICOCOLON

MEGADOLICOCOLON


Share


Reprezinta distensia masiva, respectiv alungirea segmentara a colonului [Gr. megas = mare, doli¬chos = lung, kolon = intestin gros], acompaniata de constipatie severa.Megacolonul poate fi congenital (absenta de la nastere a ganglionilor colonici intramuralI), idio¬pa¬tic (psi¬hogeN), dobandit (etiologie infectioasa, neuro-psihica, endocrina etc.), toxic (in colita ul¬cerativa sau boala CrohN) sau simptomatic (secundar unui obstacol organiC).Tabloul clinic cuprinde urmatoarele:1. In megacolonul congenital, suferinta clinica apare la cateva saptamani de la nastere si trece prin cateva pe¬rioade succesive:


- perioada neonatala: constipatie, meteorism abdominal, durere, varsaturi postprandiale (aspect de ocluzie intestinala joasa, incompleta sau cronicA);
- la sugar: abdomen voluminos care evazeaza baza toracelui, dand copilului un aspect grotesc; a¬ce¬leasi acuze ca mai sus;
- perioada de copilarie si adolescenta: persistenta constipatiei si meteorismului; scaun doar la clis¬ma si foarte greu (1 scaun la 5-10 zilE) (normal 3 scaune/zi - 1 scaun/3 zile, in conditiile pa¬strarii calitatii macroscopice si microscopicE).


Caracteristica este ampula rectala goala la tactul rectal.2. In megacolonul idiopatic, se gaseste clinic constipatie cronica si meteorism abdominal mo¬de¬rat, iar la tuseul rectal se constata invariabil ca ampula rectala este plina cu materii fecale.3. Dolicocolonul se caracterizeaza clinic prin triada Chiray: constipatie, distensie abdominala, du¬rere.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai