mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sindroame clinice - dobandite in comunitate
Index » Boli infectioase » Sindroame clinice - dobandite in comunitate
» Manifestari clinice

Manifestari clinice





Raspunsul inflamator siste-mic se intensifica, in timp, de la moderat (sepsis), la extrem de sever (soc septic). Rata cu care creste raspunsul poate ria de la pacient la pacient si exista riatii individuale izbitoare, in ceea ce priveste manifestarile sale. De exemplu, unii pacienti septici au temperatura normala sau pot fi chiar hipotermici; absenta febrei este mai comuna la nou nascuti, pacienti rstnici si persoane cu uremie sau alcoolism.
Hiperventilatia este deseori un semn precoce. Dezorientarea, confuzia si alte manifestari ale encefalopatiei pot de asemenea sa fie semne precoce in raspunsul septic, in mod particular la batrani si la indivizii cu disfunctii neurologice preexistente. Semnele neurologice de focar nu sunt comune, desi deficitele de focar preexistente pot deveni mai evidente.
Hipotensiunea si CID predispun la acrocianoza si necroze ischemice ale tesuturilor periferice, mai ales la degete. Se poate dezvolta celulita, pustule, bule sau leziuni hemoragice atunci cand bacterii sau fungi insamanteaza pielea sau tesuturile moi subiacente pe cale hematogena. Toxinele bacteriene pot fi distribuite, de asemenea, hematogen, determinand o reactie cutanata difuza. in anumite ocazii, leziunile cutanate pot sugera un agent patogen specific. Cand sepsisul este insotit de petesii sau purpura cutanata, trebuie suspectata infectia cuNeisseria meningitidis (sau, mai putin comun, cu Haemophilus influenzae); la un individ care a fost muscat de o capusa intr-o zona endemica, leziunile petesiale trebuie de asemenea sa sugereze febra patata a Muntilor Stancosi. O leziune cutanata obserta aproape in exclusivitate la pacienti neutropenici este ectima gan-grenosum, determinata de regula de Pseudomonas aeruginosa sau Aeromonas hydrophila. Este o leziune buloasa inconjurata de edem, care evolueaza spre hemoragie centrala si necroza. Examinarea histopatologica arata bacterii in sele mici si in jurul peretelui acestora, cu un raspuns neutrofilic redus sau absent. Leziunile hemoragice sau buloase la un pacient septic, care a consumat de curand stridii crude, trebuie sa sugereze bacteriemie cu Vibrio vulnificus, in timp ce la un pacient care a suferit recent o muscatura de caine astfel de leziuni pot indica o bacteriemie cauzata de Capnocytophaga canimorsus sau Capnocytophaga cynodegmi. Eritrodermia generalizata la un pacient septic trebuie sa sugereze sindromul de soc toxic cauzat de Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes.
Manifestarile gastrointestinale cum sunt greata, voma, diareea si ileusul pot sugera gastroenterita acuta. Ulceratiile de stress pot duce la hemoragie gastrointestinala superioara. Icterul colestatic cu cresterea nivelurilor de bilirubina serica (majoritatea conjugata) si fosfataza alcalina, pot preceda alte semne de sepsis. La baza majoritatii cazurilor pare sa stea disfunctia hepatocelulara sau canaliculara, iar testele functiilor hepatice revin la normal o data cu rezolutia infectiei. Hipotensiunea prelungita sau severa poate induce o afectare hepatica acuta sau necroza ischemica intestinala.
Nivelul sanguin de lactat creste precoce, in parte datorita cresterii glicolizei, cu clearance hepatic si renal incomplet al lactatului si pirutului rezultat. Cand apare hipoperfuzia, hipoxia tisulara g
enereaza mai mult acid lactic, contribuind la acidoza meolica. Concentratia sanguina de glucoza creste deseori, in special la diabetici, desi gluconeogeneza alterata si eliberarea excesi de insulina pot produce ocazional hipo-glicemie. Raspunsul de faza acuta mediat de citokine inhiba sinteza de albumina si transtiretina, crescand in schimb productia de proteina C reacti, proteina de legare a LPS, fibrinogen si componenti ai complementului. Caolismul proteinelor este, adesea, mult accelerat.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai