mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Boli infectioase
Index » Boli infectioase
» Sifilisul primar

Sifilisul primar




Se caracterizeaza prin prezenta sifilomului (sancrul dar) si a adenopatiei luetice satelite. Sifilomul. Apare la locul de penetrare a treponemelor, dupa aproximativ 21 zile de la contactul infectant. Debuteaza ca o macula eritematoasa, care in evolutie devine rapid papula inflamatorie si se erodeaza central. Se poate vindeca spontan.



Recurentele sifilomului sunt rare si se numesc sancre redux.



Clasic, sifilomul are urmatoarele caractere: eroziune rotund - olara cu diametrul de l-2 cm. bine delimitata, cu contur regulat, ale carei margini se pierd in tesutul sanatos din jur. Suprafata este neteda, curata, de aspect carnos, acoperita, de o secretie clara, bogata, in spirochete, dand impresia de "lacuit". Uneori se obser secretii pseudo-membranoase cenusiu-galbui sau o crusta hematica. Este nedureros si neinflamator (devine dureros mimai daca se suprainfecteaza sau este traumatizat). Baza sifilomului este indurata: induratia apare la 4-5 zile de la debutul leziunii si persista. 2-3 luni dupa epitelizarea ei, ceea ce permite un diagnostic retrospectiv.



Din punct de vedere al localizarii sancrele pot fi:



1. genitale (90% din cazuri). Zonele de electie la. barbati sunt glandul, santul balano-preputial

(leziunile cu aceasta localizare produc sifilomul "in balama"), preputul teaca penisului. Uneori poate afecta uretra. determinand un aspect de uretrita negonococica. Alteori poate conduce la fimoza inflamatorie ca singura manifestare clinica decelabila. La, femei afecteaza in ordine: labiile, ginul, uretra, perineul, cervixul. Sifiloamele cu aceste localizari pot ramane nedecelate.



2. extragenitale. Aparitia lor este determinata de cele mai multe ori de contactele sexuale orale si anale. Afecteaza: regiunea. cefalica, (buze, limba, amigdale, peribucal). regiunea mamelonara. toracele si abdomenul (au aspect ulcero-crustos), extremitatile (panaritiu luetic), regiunea ano-rectala (sifilomul ano-rectal trebuie avut in vedere la orice pacient cu dureri rectale, scaune sanguinolente, fisuri sau ulceratii anale).



Dupa numar sancrele pot fi: unice (cel mai adesea) sau multiple (simultane, prin inoculari multiple in cadrul aceluiasi contact sau succesive, ca urmare a unor contacte infectante multiple).



Dimensiunile sancrelor sunt foarte riabile de la cati mm (sancru pitic) la 4-5 cm (sancru gigant).



Dupa profunzime se descriu forme papulo-erozive, ulcerate (ulceratie larga, profunda, care se epitelizeaza cu cicatrice), terebrante (lasa cicatrici mutilante), gangrenoase (in producerea lor sunt incriminate infectii asociate cu alti germeni).



Luesul decapitat. Este caracterizat prin absenta sancrului. Contaminarea se face prin sperma

(barbati cu sifilis latent paucispirochetic), transplacentar sau transfuzional. Uneori se intalneste la partenerii tratati incomplet.



Adenopatia luetica. Apare la 7 zile de la constituirea sancrului, in teritoriul de drenaj limfatic al acestuia, cel mai frecvent in ganglionii inghinali. Are urmatoarele caractere: unilaterala (rar bilaterala), poliganglionara, neinflamatorie (constituita din ganglioni elastici, bine delimitati, mobili, nedurerosi) si spontan rezoluti (dispare dupa saptamani-luni de la vindecarea sifilomului). Adenopatia devine inflamatorie numai daca sifilomul se suprainfecteaza cu alti germeni. Adenopatia inghinala este insotita uneori de limfangita dorsala a penisului. Diagnostic diferential: herpes simplex, sancru moale, ulcere traumatice, limfogranulomatoza veneriana, infectii bacteriene, carcinom spinocelular, boala Behçet, eruptii postmedicamentoase, alte cauze de balanita erozi (psoriazis, sindrom Reiter, lichen ).



Complicatii. La barbat: fimoza, parafimoza, suprainfectie cu germeni banali (produce forme gangrenoase si fagedenice) sau cu H. ducrey (produce sancrul mixt), elefantiazis penian si scrotal

(produs prin blocajul mecanic al cailor limfatice si al statiilor ganglionare). La femei: edem al labiilor mari si mici.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
neuroleptice
Miercuri
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024