mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente antiretrovirale
Index » Boli infectioase » Medicamente antiretrovirale
» Stavudina

Stavudina







Stavudina (d4T) este un analog nucleotidic timidinic activ asupra HIV-l si HIV-2. Este fosforilat de kinaza celulara la stavudin trifosfat, care inhiba rers transcriptaza HIV si poate determina, de asemenea, terminarea lantului ADN. Abilitatea relativ limitata a stavudinei de a inhiba meolismul celular al timidinei poate justifica lipsa relativa a toxicitatii sale in anumite sisteme celulare, cum ar fi celulele stern ale madui osoase. Stavudina este bine absorbita oral, cu un timp plasmatic de injumatatire de aproximativ o ora; stavudin trifosfatul are un timp de injumatatire intracelular de 3,5 ore. 40% din doza este eliminata prin mecanisme renale si se recomanda reducerea dozelor la pacientii cu CICr < 50 ml/min.
Stavudina a fost aprobata pentru folosire la pacientii cu infectie HIV avansata, care nu tolereaza sau nu raspund la terapia autorizata. Aceasta autorizare s-a bazat pe studii in care administrarea medicamentului s-a asociat cu ameliorarea numarului de celule CD4 si a concentratiei de antigen p24. Recent, alte studii au indicat ca pacientii care sunt clinic sili dupa 6 luni sau mai mult de terapie cu ZDV, cu numarul de celule CD4 intre 50 si 500/[il, beneficiaza clinic de transferul pe stavudina mai mult decat de continuarea tratamentului cu ZDV. Stavudina este, de asemenea, studiat ca parte a unor regimuri variate de asociatie. Doza recomandata de stavudina (administrat oral) este de 40 mg de 2 ori pe zi pentru pacientii cu greutate > 60 kg si de 30 mg de 2 ori pe zi pentru pacientii cu greutate < 60 kg.
Stavudina este, in general, bine tolerat. Forma majora de toxicitate asociata cu utilizarea sa este neuropatia periferica dureroasa. Dezvoltarea rezistentei la acest agent, in vivo, a fost dificil de caracterizat, desi, dupa o serie de pasaje in vitro, rezistenta s-a asociat cu mutatii in rers transcriptaza, la nilul pozitiilor 50 si 75.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai