Sindromul artrita-dermatita gonococica si sindromul Reiter sunt printre cele mai frecnte forme de artrita acuta la adultii tineri activi sexual. Aceste doua sindroame trebuie diferentiate unul de celalalt, diferentiate de alte forme de artrite infectioase, de variatele boli asociate cu depunerea de complexe imune, de artrita indusa de cristale, de artrita reumatoida acuta si de alte boli reumatice mai putin obisnuite, cum este lupusul eritematos sistemic. Meningoco-cemia, infectia cu Yersinia, sarcoidoza si sifilisul sunt alte cauze ocazionale de artrita acuta la adultii tineri.
Demonstrarea existentei N. gonorrhoeae prin cultura sau prin metode specifice imunochimice in lichidul sinovial, sange, leziuni cutanate sau lichid cefalorahidian, este diagnostica pentru infectia gonococica diseminata (IGD). Artrita gonococica este foarte probabila chiar cand aceste teste nu reusesc sa detecteze microorganismul, daca N. gonorrhoeae poate fi obtinut din localizarea mucoasa a infectiei sau de la partenerul sexual al pacientului si in prezenta de leziunilor cutanate tipice pustulare sau hemoragice distribuite in special pe extremitati. Cazurile suspectate si confirmate de IGD trebuie tratate prompt cu antibiotice eficiente impotriva gonococilor sensibili si a celor rezistenti, cum este ceftriaxona (modulul 150).
Sindromul Reiter survine intr-o forma sporadica (aparent transmisa sexual) ce urmeaza de obicei unei infectii chlamidiene si intr-o forma postdizenterica ce urmeaza de obicei infectiei cu Yersinia, Campylobacter sau Shigella. Epidemii discrete ale ultimei forme sunt uneori dodite (modulul 317).
Copyright © 2008 - 2025 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor