mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Miastenia gravis si alte boli ale jonctiunii neuromusculare
Index » Afectiuni nervoase si musculare » Miastenia gravis si alte boli ale jonctiunii neuromusculare
» Fiziopatologie

Fiziopatologie







In jonctiunea neuromusculara (ura 382-l), acetilcolina (ACh) este sintetizata in nervul motor terminal si este stocata in cule (cuante). Cand un potential de actiune ajunge la terminatia nervului, ACh se elibereaza din 150-200 cule (in cuante) si se combina cu AChR care sunt dens grupati in varful cutelor postsinaptice. Canalele AChR sunt deschise, permitand intrarea rapida a cationilor, mai ales sodiu, care produc depolarizarea regiunii placii terminale a fibrei musculare. Daca depolarizarea este suficient de ampla, initiaza un potential de actiune care se proa de-a lungul fibrei musculare, declansand contractia musculara. Acest proces este incheiat rapid prin difuzia ACh departe de receptor si prin hidroliza ACh de catre acetilcolinesteraza (AChE).
In MG, defectul fundamental este o descrestere a numarului AChR disponibili la nivelul membranei musculare postsinaptice. in plus, cutele postsinaptice sunt turtite sau "simplificate\". Aceste modificari determina o eficienta scazuta a transmisiei neuromusculare. De aceea, desi ACh este eliberata normal, produce doar mici potentiale de placa terminala, care-si pot


pierde puterea de a declansa potentialele de actiune musculare. Scaderea transmisiei la nivelul multor jonctiuni neuromusculare determina slabiciune a contractiei musculare.

Cantitatea de ACh eliberata pe impuls se transforma normal in actitate repetata (denumita scurgere presinaptica). La pacientul miastenic, deficienta transmisiei neuromusculare combinata cu o scurgere presinaptica normala duce la activarea unui numar de fibre musculare din ce in ce mai mic prin impulsuri nervoase succesive si de aici o oboseala accentuata sau fatigabilitate miastenica. Acest mecanism este responsabil de scaderea raspunsului la stimularea nervoasa repetitiva observata la testarea electrodiagnostica.
Anomaliile neuromusculare in MG sunt determinate de un raspuns auto imun mediat de anticorpii abo" class="alin2">anticorpi specifici anti-AChR. Anticorpii anti-AChR reduc numarul AChR existenti in jonctiunile neuromusculare prin trei mecanisme distincte: (1) AChR pot fi degradati la o rata foarte rapida de un mecanism care implica legarea incrucisata (receptor-autoanticorp) siendocitoza rapida a receptorilor, (2) localizarea activa a AChR, adica locul unde se leaga normal ACh poate fi blocat de anticorpi, (3) membrana musculara postsinaptica poate fi lezata de anticorpi in colaborare cu complementul.


Modalitatea prin care raspunsul autoimun este initiat si mentinut in MG nu este complet inteleasa. Timusul pare totusi sa joace un rol in acest proces. Timusul este anormal in aproximativ 75 procente din pacientii cu MG. in aproximativ 65% din pacienti timusul este "hiperplazic\" prezentand centrii acti germinali, in timp ce 10% din pacienti au tumori timice (timoame). Celule de tip muscular din timus (celule mioide) care sunt purtatoare de AChR pe suprafata lor pot ser ca o sursa de autoantigen si declanseaza reactia autoimuna in glanda timica.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Afectiuni nervoase si musculare:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai