mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Remedii naturale
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa » Remedii naturale
» Digestia - ce se intampla cu mancarea dupa ce o inghitim?

Digestia - ce se intampla cu mancarea dupa ce o inghitim?







Principalii constituenti ai hranei sunt proteinele, grasimile si hidrocarbonatele (glucidele). Acesti constituenti contin energia de care organismul are nevoie. Digestia acestora se desfasoara intr-un mod foarte ordonat si cu teze diferite. Hidrocarbonatele simple (zaharurUe) sunt digerate rapid, in timp ce digestia grasimilor necesita mult mai mult timp. Proteinele si hidrocarbonatele complexe (amidonurile) se afla undeva la mijloc.

Exista vreun beneficiu daca, de exemplu, consumam un aliment amidonos la o masa si un aliment proteic la urmatoarea masa?
Natura nu sprijina aceasta idee. Toate alimentele vegetale, precum si unele dintre cele animale sunt combinatii de hidrocarbonate, proteine si grasime. Spre exemplu, conopida si mazarea contin un procent important de proteine, iar grasimea se gaseste - desi in cantitate redusa - chiar si in salata verde.


Pentru a obtine o masa formata exclusiv din glucide, ar trebui sa mancati numai zahar alb sau reziduul amidonos ramas dupa indepartarea glutenului din faina alba. Un pranz pur proteinic ar consta numai din albusuri de ou sau din branza de vaca uscata, fara smantana. in ceea ce priveste pranzul de grasime, cateva linguri de unt sau ulei de gatit ar fi mai mult decat suficient. Alimentele pure\", in acest sens, nu exista in natura, insa ele pot fi obtinute prin diverse procedee.
Ce se intampla in stomac cu acesti constituenti alimentari atat
de diferiti?
Digestia este procesul prin care organismul descompune hrana in partile ei componente, in asa fel incat zaharurile si amidonurile den glucoza, grasimea se transforma in acizi grasi si glicerol, iar proteinele in aminoacizi. Din intestin, aceste substante sunt preluate
de sange.
Numai o parte a digestiei se desfasoara in stomac. Restul are loc in gura si in intestin. intr-un mod uimitor de ordonat, digestia glucidelor incepe in catatea bucala, sub actiunea salivei, si continua in stomac. Digestia proteinelor incepe in stomac si continua in intestin. Grasimea este digerata in exclusitate la nivel intestinal.

Alcalinitatea sau aciditatea hranei afecteaza in vreun fel procesul
digestiei?


Stomacul indeplineste trei functii de baza:

» Uniformizeaza dimensiunile particulelor alimentare prin actitatea musculaturii din peretii sai.
» Confera masei alimentare o anumita consistenta prin secretia sau absorbtia de lichid.
» Aduce continutul gastric la nivelul de aciditate necesar prin secretia de sucuri digestive acide. Acest lucru este necesar pentru a se asigura desfasurarea acelor etape ale digestiei care necesita un mediu acid.


In momentul in care continutul stomacului trece in intestin, dene alcalin prin amestecarea cu sucurile pancreatice. Procesul digestiei se incheie in intestin.
Sunt unele alimente mai greu de digerat decat altele?
Alimentele cel mai dificil de digerat sunt cele bogate in grasime. Organismul nu poate digera grasimile decat dupa ce acestea au fost emulsionate de catre sucurile intestinale (intocmai cum grasimea de pe mana nu poate fi inlaturata decat dupa ce a fost emulsionata cu sapun si apa fierbinte). Organismul dispune de mecanisme de protectie caic asigura un transfer lent al grasimii din stomac in intestin, astfel incat procesul de emulsionare sa nu fie covarsit. Prin urmare, consumarea unei cantitati reduse de grasime la o masa va influenta prea putin timpul de digestie. insa un pranz bogat in grasime va necesita mai multe ore pentru a trece de stomac.

Exista o proportie ideala intre alimentele pe care le consumam?
Organismul poate dispune cu maximum de eficienta si cu minimum de efort de 3-4 feluri de alimente vegetale. Mesele mai complicate decat atat cer mai mult timp pentru a fi digerate si obliga organismul sa plateasca un pret energetic mai ridicat pentru ele. Problemele digestive vor fi neglijabile, daca stomacului i se va oferi un pranz mic, dupa care i se va ingadui sa se odihneasca pentru un timp, fara a-l obliga sa mai primeasca nimic. Ideal ar fi ca mesele sa fie distantate la intervale de 5-6 ore.

Se poate totusi consuma ceva si intre mese ?
Da. Apa. Apa nu necesita nici un efort de digestie. Ea trece pur si simplu prin tubul digestiv si se absoarbe pasiv (adica fara consum de energie) in sange, efectuand o veriila clatire a organismului. Daca totusi doriti neaparat sa consumati si altceva decat apa, incercati sa va limitati la un fruct proaspat. Aveti insa grija ca acest lucru sa nu dena un obicei.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024