mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Incontinenta anala
Index » Patologia chirurgicala ano-perianala » Incontinenta anala
» Etiopatogenie

Etiopatogenie





Aparitia unei incontinente anale este legata de pierderea sau imperfectiunea mecanismelor de continenta anala. Amintim aici faptul ca exista 3 factori principali ai continentei anale:
- integritatea peretelui rectal - ale carui proprietati elastice permit complianta cu rol de modulare a presiunii intrarectale;
- integritatea inervatiei canalului anal - inervatia senzitiva permite perceptia calitativa si cantitativa a materiilor fecale iar inervatia motorie asigura o buna functionare a aparatului sfincterian;
- integritatea aparatului muscular sfincterian. Alterarea totala sau partiala a unor elemente ale
aparatului sfincterian duce la incontinenta.
Tinand cont de aceste elemente, distingem trei tipuri de incontinenta, dupa cum urmeaza:
1) Incontinenta prin tulburari ale functiei de rezervor al rectului. Acestea se observa in timpul sau ca sechele ale bolilor inflamatorii ale rectului (rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn, colita amoebiana, diareea infectioasa, abuz de laxati) care pot provoca o microrectita cu imposibilitatea de distensie a ampulei rectale. Acelasi fenomen se intalneste si in rectitele postradioterapice.
2) Incontinenta prin tulburari ale inervatiei complexului ano-rectal. Este vorba despre:
- leziuni nervoase centrale - cerebrale sau medulare infectioase sau cel mai frecnt posttrau-matice (sectiuni medulare, leziuni ale radacinilor sacrate);
- tulburari ale transmisiei senzoriale - in urma disparitiei mucoasei sensibile a canalului anal responsabila cu perceptia bolului fecal. Aceasta situatie este intalnita in interntiile cu rezectia larga a mucoasei ca in hemoroidectomiile circulare Whitehead-Vercescu;
- tulburari ale transmisiei motorii - aceste tulburari apar\'mai rar dupa leziuni unilaterale ale nervilor sfincterieni, tulburarile aparand de obicei dupa leziuni bilaterale. Coborarea perineala fortata provocata de efortul intens de defecatie in constipatii cronice poate duce la o intindere a fibrelor nervoase ale sfincterelor, in special a sfincterului extern. Aceasta intindere progresiva poate duce la rupturi de fibre nervoase Parks (20), iar denervarea sfincteriana duce la paralizia sfincterului extern si a muschiului pubo-rectal. La batrani putem observa o atonie sfincteriana vindecabila prin reeducare. Nasterile pot de asemenea sa duca la tulburari de conducere nervoasa in procent de 55-70 din cazuri, in functie de durata nasterii si folosirea sau nu a forcepsului. Aceste tulburari sunt rersibile la 70% din subiectii studiati. Polinevrita diabetica poate duce la o relaxare a sfincterului intern si, in consecinta, la o incontinenta diabetica.
3) Incontinenta prin lezarea integritatii aparatului muscular sfincterian. Incontinenta de origine musculara intereseaza chirurgii, permitand o corectie chirurgicala. in aceasta categorie intra in primul rand sectiunile sfincteriene. Cele mai multe sunt iatrogene, jumatate din ele fiind in urma chirurgiei supuratiilor anale. Pe locul doi al frecntei urmeaza incontinentele de origine obstetricala datorate rupturilor perineale. Dilatatiile anale si traumatismele perineale sunt cauze certe de incontinenta, dar mai putin frecnte. Incontinenta din sindromul de perineu descendent (21) poate aa o cauza dubla, si anume o slabire musculara pe langa tulburarile de conducere nervoasa. Prolapsul rectal se insoteste de incontinenta anala, iar interntiile pentru prolaps in 50% din cazuri raman cu incontinenta anala. Explicatia pare sa fie desfiintarea unghiului ano-rectal, cu disparitia mecanismului de valva. Interntia Parks aduce remediul in cele mai multe cazuri. Parks (19) descrie incontinenta idiopa-tica ca o relaxare a intregului aparat sfincterian si propune o tehnica chirurgicala care-i poarta numele, cu bune rezultate. Malformatiile congenitale pot sa fie si ele cauza de incontinenta anala.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala ano-perianala:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai