mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele partilor moi - contuzii, plagi
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatismele partilor moi - contuzii, plagi
» Plagile intepate

Plagile intepate





Se caracterizeaza printr-un orificiu tegumentar mic, uneori chiar punctiform, cu marginile relativ nete. Leziunile sunt localizate pe traiectul parcurs de agentul vulnerant. Uneori pot fi foarte profunde, penetrante si/sau perforante. Prezinta adeseori un risc infectios semnificativ, mai ales cand agentul vulnerant in totalitate sau o parte din el a fost retinut in tesuturi. Aceeasi gravitate septica potentiala este prezenta si daca pe traiectul plagii au fost retentionate resturi telurice sau alte materiale puternic contaminate microbian. Cu rol favorizant cert pentru dezvoltarea unui proces septic sunt si particularitatile anatomo-patologice ale plagii intepate: fiind de obicei unipolare, traiectul este in general "in fund de sac\", iar prin obstruarea ori-ficiului extern (cu cheaguri etc), rezulta o mini-cavitate inchisa, ce costituie un mediu optim pentru dezvoltarea germenilor si in special a celor ana-erobi.
O forma particulara o constituie plagile intepate produse de artropode sau prin muscatura de sarpe ninos. Sediul acestor plagi sunt de predilectie membrele, fiind interesat cu predilectie sexul masculin. Veninul de sarpe contine o mare varietate de enzime si peptide. Dintre cele mai importante sunt de retinut : hialuronidaza ce faciliteaza difuziunea ninului in tesuturi, proteazele ce produc necroza
tisulara, fosfolipazele implicate in liza musculara si eritrocitara, fosfataza acida, fosfataza alcalina, colinesteraze, etc (5).
La locul muscaturii, pe fondul unei dureri locale moderate, se dezvolta rapid edemul si eritemul perifocal uneori insotit de flictene hemoragice, echimoze extensi. in cazurile gra, aceste leziuni se pot complica cu necroze parcelare sau de amploare mai mare la nilul extremitatii interesate. Peptidele vasoacti continute in ninul de sarpe altereaza ser permeabilitatea vasculara fiind la originea edemelor uneori impresionante, si/sau a socului hipovolemic. Impactul sistemic al enzimelor si peptidelor odata trecute in circulatia sanguina, este deosebit de important si intereseaza in special aparatele cardiovascular, respirator, reno-urinar, sistemul nervos, parametrii de coagulabilitate ai sangelui, reactivitatea vasculara. Manifestarile clinice generale dominante sunt reprezentate de astenie, greturi, varsaturi, dispnee, hipotensiune, sangerari, parestezii, crampe musculare, paralizii, Decesul poate surni prin soc hipovolemic prelungit, insuficienta renala acuta, insuficienta respiratorie acuta, afectare sera a sistemului nervos central (9).
Dintre artropode, mai frecnt implicate in producerea de plagi intepate, sunt de retinut paianjenii, albinele, scorpionul.
Veninul paianjenilor are in general proprietati neurotoxice si de eliminare in exces a neurotrans-mitatorilor, mai ales acetilcolina si noradrenalina. Manifestarile clinice sunt dominate de fasciculatii, parestezii, rigiditate si crampe musculare, dispnee, tahicardie, hipertensiune. Uneori, enzimele cu proprietati cititoxice pot produce la locul intepaturii leziuni de necroza tegumentara si a tesutului celular adipos subiacent, formindu-se escare urmate adesea de ulceratii trenante.Intepaturile produse de albine si viespi injecteaza ninul bogat in histamina, serotonina si alte peptide vasoacti, hialuronidaza, fosfolipaze, precum si componente proteice intens alergogene. Consecinta la nil local va consta in durere vie, reactie intens eritematoasa, pruriginoasa, edem perilezional. Reactiile alergice sistemice, desi rare (1-3%), pot fi deosebit de gra mergind pina la colaps cardiocirculator, insuficienta respiratorie acuta, deces.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor