mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatismele partilor moi - contuzii, plagi
Index » Patologia chirurgicala a mainii » Traumatismele partilor moi - contuzii, plagi
» Contuziile superficiale

Contuziile superficiale





1. Echimoza - constituie forma anatomo-clinica cea mai simpla de contuzie superficiala, rezultatul unei forte vulnerante de mai mica intensitate, care produce leziuni ale capilarelor subtegumentare. Prin dilacerarea acestora, sangele imbiba tesutul celular subcutanat , leziunea aparind sub aspectul unei pete vinetii mai mult sau mai putin extinsa, cu marginile relativ bine delimitate.
Aparitia imediata in urma traumatismului a echimozei, indica de obicei superficialitatea contuziei,In timp ce aparitia sa tardiva este sugestiva pentru o contuzie profunda. Adeseori poate fi un semn pretios in diagnosticul unor leziuni profunde ce trebuie atent explorate si rezolvate terapeutic.
Echimoza aparuta la distanta de zona de impact (de obicei si tardiva), poate\'constitui indiciu valoros in identificarea unor traume osoase sau musculare. Asa spre exemplu, echimoza brahio-pectorala este sugestiva pentru o fractura de col humeral, echimoza palpebrala si perioculara atrage atentia spre o posibila fractura a etajului anterior al bazei craniului, echimoza retromastoidiana poate fi rezultatul . unei fracturi a stincii temporalului, etc.
Echimozele nu necesita un tratament specific. Ele se resorb spontan in circa 21-24 zile, parcurgand modificari caracteristice ale culorii cu implicatii medico-legale. De la nuanta initiala rosietica, pe masura degradarii hemoglobinei, culoarea devine succesiv vinetie, albastruie, albastru-verzui si gaiben-verzui..
2. Hematomul supra-aponevrotic - cunoscut si sub denumirea clasica de revarsatul hematie Morel-Lavalle, este circumscris, subtegumentar, prezen-tandu-se sub forma unei mase superficiale, fluc-tuenta sau renitenta, moderat sensibila la palpare. Acolo unde tesutul celulo-adipos este mai slab reprezentat sau acesta este timentat prin tracturi fibro-conjunctive, hematomul are tendinta de a ramine relativ bine delimitat. Daca dimpotriva, tesutul subcutanat este abundent si lax, sangele are tendinta de a se infiltra pe traiectul pachetelor vasculo-nerase, de a se extravaza prin interstitii, constituindu-se in aceasta eventualitate un hema-tom difuz. Acesta se insoteste adeseori de o echimoza la nivelul tegumentului adiacent.
Daca hematomul se sprijina pe un dur, se pot decela palpatoriu crepitatii produse de organizarea cheagurilor de sange in interior. Abundenta acumularii de sange este variabila in functie de tipul (artera sau vena) si importanta vaselor efrac-tionate precum si de laxitatea tesuturilor in care are loc hemoragia. Singele se acumuleaza si hematomul creste atata timp cat presiunea din cavitatea unde este colectat nu depaseste presiunea arteriala a vaselor lezate.
Punctia, efectuata cu un ac mai gros, extrage lihid hematie (sange lacat), sau serohematic, prin care se confirma diagnosticul.
Elutia hematomului supra-aponevrotic este conditionata de calibrul vaselor lezate si de abundenta revarsatului sanguin. Daca lumul este redus, imobilizarea provizorie a segmentului afectat precum si aplicarea unui pansament moderat compresiv, constituie gesturi terapeutice suficiente pentru resorbtia progresiva. Hematoamele mai mari se resorb spontan mai greu. Trecerea in circulatie a produsilor de degradare ai hemoglobinei, pot fi cauza unei stari subfebrile sau a unui subicter de tip hemolitic pasager. Punctia exploratorie - diagnostica poate fi utilizata si in scop terapeutic pentru evacuarea continutului lichidian hematie, urmata de instilare locala de chemotripsina sau hialuroni-daza in vederea grabirii procesului de resorbtie.In absenta unei elutii farabile sub tratament conservator, devine necesara deschiderea chirurgicala a hematomului, evacuarea sa, lavajul spatiului restant, completarea la neie a hemostazei, drenajul decliv.
3. Seromul - constituie o forma anatomo-clinica mai rara de contuzie superficiala, in care actiunea tangentiala a agentului vulnerant cliveaza tesutul subcutanat de aponevroza fara insa a produce leziuni ale vaselor sanguine. in spatiul virtual astfel creat, se acumuleaza progresiv limfa rezultind o colectie nedureroasa, relativ bine delimitata, ce nu bombeaza la suprafata tegumentului si care, daca este mai luminoasa, la percutie poate produce o unda oscilanta de proare lichidiana. Punctia leziunii extrage lichid sero-citrin cu aspect caracteristic limfatic.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor