mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Enterita de iradiere
Index » Patologia chirurgicala a intestinului subtire » Enterita de iradiere
» Etiopatogenie

Etiopatogenie





Structurile cu cinetica celulara ridicata sunt mai sensibile la iradiere. Cel mai fragil organ din campul de iradiere este IS, avand si toleranta limitata la radiatii (2, 5).
Iradierea determina doua forme de E. R. - acuta si cronica.
Forma acuta de iradiereIn forma acuta, autolimitativa si reversibila (3), se resileste arhitectonica intestinala complet la 2-3 saptamani dupa intreruperea terapiei (1).
Iradierea implica mai ales celulele nediferentiate (stern) ale epiteliului, cu atrofie mucoasa si vilo-zitara (6). Survine o reactie mucoasa excesiva, mai ales daca iradierea se face pe teren infectios preexistent (8). Apare reactio crestere a multiplicarii celulare, evitand ulceratia, favorizata de fractionarea dozelor (6, 9).


Forma cronica de iradiere

Forma cronica apare la 0 5-l5% dintre bolnavii iradiati, la intervale de luni sau ani dupa iradiere (3, 10).
Leziunea este legata de scaderea turnover-uM peretelui intestinal. Este caracterizata prin depletie celulara progresiva, fibroza colagenica si obliterare vasculara. Leziunea vasculara apare sub efectul direct al iradierii, care produce proliferare subendo-teliala, ingrosarea mediei cu ischemie consecutiva (4, 5, 10, 11). Ischemia este agravata de tulburari de vascularizatie mezenterica si de insuficienta cardiaca congestiva (6). Iradierea produce leziune directa si indirecta (prin radicali liberi de oxigen) a ADN si compromite sistemul imunitar local prin suprapopulare bacteriana (4). Pot aparea si efecte de mutatie locala asupra cromozomilor postiradiere, persistente si cumulative, cu risc de malignizare a segmentului intestinal interesat (5).
Efectul iradierii este dependent de doza, doza -rata - timp si de volumul de intestin iradiat (3, 9). Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat pot favoriza leziunile IS (6). Chimioterapia, mai ales concomitenta cu iradierea, favorizeaza leziunea IS (2, 5). Aderentele si portiunile fixe ale tractului digestisunt mai expuse la leziunile de iradiere prin lipsa lor de mobilitate, doza de iradiere pe segment de IS fiind crescuta.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a intestinului subtire:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai