mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia chirurgicala a glandelor suprarenale
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Patologia chirurgicala a glandelor suprarenale
» Indicatii terapeutice - boala cushing si hiperplaziile suprarenale

Indicatii terapeutice - boala cushing si hiperplaziile suprarenale





Obiectivul este reducerea productiei de cortizol la normal, distrugerea tumorilor evoluti si corectia complicatiilor. Metodele de tratament, medicale si/ sau chirurgicale sunt adaptate formei etiopatoge-nice.

Boala Cushing si hiperplaziile suprarenale
Adrenalectomia bilateralaIn tara noastra este metoda cea mai folosita in toate sindroamele Cushing cu hiperplazie suprarenala bilaterala. Poate fi folosita si ca terapie secundara a unui esec al neurochirurgiei sau al radio-terapiei hipofizare.
Daca pana in anii 80 era asociata cu mortalitate crescuta (5-l0%) si morbiditate destul de mare (30%), datorita introducerii tehnicilor de chirurgie la-paroscopica si a pregatirii riguroase preoperatorii, complicatiile majore (hemoragie, trombembolism pulmonar, insuficienta respiratorie etc.) si cele minore (infectia plagii, entratii etc.) s-au redus semnificativ.
Principalele dezavantaje ale adrenalectomiei bilaterale sunt insuficienta adrenala postoperatorie si sindromul Nelson.
- incercarile de a realiza adrenalectomie subto-tala au dus la un procent foarte mare de recurente si de aceea nu se mai practica. Autotranstul
adrenal nu s-a dodit pana acum de succes (17). Orice pacient cu adrenalectomie bilaterala prezinta insuficienta suprarenala si va trebui considerat ca atare.
- Sindromul Nelson consta in cresterea rapida si agresiva a adenomului hipofizar secretant de ACTH si POMC dupa adrenalectomie bilaterala pentru boala Cushing. Simptomatologia debuteaza cu hiperpigmentare cutanata si cuprinde cefalee, tulburari de camp vizual si insuficienta hipofizara. Incidenta sindromului Nelson este de 3% si nu scade semnificativ dupa iradierea hipofizara, beneficiind de tratament neurochirurgical.


Microchirurgia selectiva hipofizara transsfenoidala

Aceasta metoda este indicata pentru adenomul hipofizar cert localizat prin explorari. in absenta localizarii se face hipofizectomie partiala (se scot 2/ 3 din glanda) (18).
Complicatiile cele mai frecnte sunt: insuficienta hipofizara (30-50%), diabet insipid tranzitor (20%) sau definitiv si anosmie in timp ce alte complicatii de tip meningita sau afectare de oculomotori sunt extrem de rare.
Daca rata vindecarii este mare pe termen scurt (80-90%), pe termen lung (10-l5 ani) este doar de 50% datorita recurentelor, mai ales cand adenomul hipofizar nu este identificat preoperator cand este de preferat adrenalectomia bilaterala (19).


Radioterapia hipofizara

Iradierea conntionala supravoltata, efectuata de un accelerator linear sau normovoltata (roentgen-terapie) cu 44,5-50 Gy ca prima si unica masura este indicata mai mult la copii. La adulti numai un procent mic de pacienti au raspuns (55-60%). Durata de instalare a efectului este lenta, la peste 6 luni (19). Este insa indicata in caz de esec al neurochirurgiei sau pentru terapia sindromului Nelson.
Dintre alte metode radioacti (particule grele, imt) se pare ca cea mai eficienta este "gamma-knife\" cu remisie de 75% la adulti si 80% la copii, dar cu panhipopituitarism consecutiv si nanism hipofizar.


Terapia medicala

Este uneori folosita pentru perioade scurte de timp, mai ales preoperator, pentru controlul hipercorticismului. Cel mai frecnt se folosesc inhibitorii sintezei colesterolului, metiraponul si ketoco-nazolul (600-800 mg/zi). Medicamentele care influenteaza secretia de ACTH (ciproheptadina, lisurid, octreotid) nu s-au dodit eficiente.

Secretia paraneoplazica de ACTH
Cand tumora cu secretie ectopica de ACTH este identificata si poate fi rezecata, terapia chirurgicala a acesteia este de electie. Adesea leziunea primara este localizata dupa ce au aparut metastazele. in acest caz se indica terapie medicala de scadere a hipercortizolismului cu ketoco-nazol, metirapon, mitotan. S-a incercat blocarea eliberarii ACTH-ului tumoral cu analog de somato-statin (octreotid) cu rezultate incerte. Suprarena-lectomia bilaterala este recomandata la cei la care secretia de cortizol nu se amelioreaza medicamentos.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai