mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipertensiunea portala
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Hipertensiunea portala
» Ascita

Ascita





Reteaua limfatica hepatica asigura zilnic drenajul a 600-l000 ml lichid aproape similar cu plasma. Depasirea capacitatilor de drenaj ale sistemului venos suprahepatic si ale deritiilor spontane porto-cave conduce la cresterea presiunii hidrostatice in patul sinusoidal. Va rezulta o trecere plasmatica exagerata spre spatiile perisinusoidale Disse, cu solicitarea cailor de drenaj limfatic. Pana la un mo-
ment dat acestea pot prelua o parte din hipervo-lemia intrahepatica pe seama drenajului limfo-ve-nos. Progresiv apare insa sindromul excedentar al capacitatii limfatice care conduce la suprasolicitarea canalului toracic. Consecinta este hipertensiunea limfatica. Studii cu izotopi au aratat ca transudarea ascitica apare cu mult timp inainte de decelarea clinica a epansamentului peritoneal. Suprafata peritoneala poseda capacitati resorbtive impresionante. Rezulta ca ascita apare abia in momentul constituirii unui dezechilibru intre productia hepato-shnica si resorbtia peritoneala.
Debitul limfatic in canalul toracic este de 5-7 1/ 24 h la individul normal. La cirotic, fluxul este de 5-l2 ori mai abundent, la o presiune de 2-3 ori mai mare. in HTP, sele limfatice din pediculul hepatic si cele capsulare cresc numeric si in calibru. Colectoarele din ligamentul falciform ajung la 1-3 mm diametru. Pediculul hepatic este infiltrat edematos. Pe langa staza limfatica din ficat, la nivelul confluentei limfo-venoase se remarca ingustarea ostiumu-lui limfo-subclaviar, in timp ce duetul toracic ajunge la un diametru de 6-l0 mm (normal 2-3 mm). Ca-nularea duetului toracic la cirotic determina o scadere a presiunii portale si disparitia ascitei. HTP isi epuizeaza ultimul mecanism de compensare atunci cand este depasita capacitatea de drenaj limfatic.
Rezumand, cresterea presiunii portale si scaderea capacitatii de drenaj limfo-venos conduc la transudare in teritoriul hepatic si entero-mezenteric. Majoritatea ascitei se formeaza insa la polul hepatic si are evident cauze mecanice. Ligatura venelor suprahepatice determina experimental ascita masi. in formarea ascitei ciroticului intervin insa si o serie de tulburari meolice, proprii hepatopa-tiei cronice: hipoalbuminemia, retentia hidro-salina etc.
"Homeostazia circulatiei portale este asigurata printr-o permanenta echilibrare cantitati si tensionala a fluxurilor de aport si de drenaj sinusoidal\" (1, 4,5).In HTP acest echilibru este alterat sub raport presional si de flux. in aceste noi conditii de hemodinamica sunt folosite cai de drenaj preexistente si functionale - sistemul limfatic. in plus, devin functionale o serie de cai potential deritive - shunturile porto-cave spontane. Sistematizand, caile de decomprimare portala pot fi grupate astfel:
- cai porto-cave extrahepatice: porto-cave superioara si inferioara;
- cai porto-suprahepatice;


- transformarea hepatopetelor in hepatofuge;

- drenaj limfatic - ascita.
Ponderea uneia sau a alteia din aceste cai difera de la un bolnav la altul, insa loarea lor de-compresi nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai