mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Colangita acuta
Index » Patologia cailor biliare extrahepatice » Colangita acuta
» Tratament

Tratament





Variabilitatea formelor clinice de colangita necesita o nuantare a tratamentului aplicat, de la administrarea per os a antibioticelor in forme fruste, mergand pana la internare in serviciile de terapie intensi, administrare de tratament antibioterapic si de reechilibrare prin cateter venos central, monitorizarea functiilor vitale, decomprimare biliara de urgenta, toate proceduri utilizate in colangitele acute supurate. Obiectivele tratamentului sunt:


1. Tratament antiinfectios.

2. Decomprimare biliara prin: indepartarea obstacolului (ocolire) si asigurarea drenajului cailor biliare.


3. Tratamentul complicatiilor.

a. Tratamentul antiinfectios - antibioticele utilizate depind de numerosi factori precum gravitatea formei de colangita, starea generala a pacientului, rsta, tarele asociate. Concomitent, antibioterapia utilizata trebuie sa se adreseze predominant celor mai frecvent intalniti germeni ce colonizeaza caile biliare in procesele colangitice, respectiv anaerobii Gram-negativi, precum Escherichia colii, Klebsiella dar si enterococi si Bacilis fragilis. (11)
Tratamentul antimicrobian este orientat de rezultatele hemoculturilor si a biliculturilor. Succesul tratamentului antibioterapic in obstructiile colangitice depinde insa mai mult de reducerea infectiei sistemice decat de sterilizarea bilei, astfel incat hemocultura fi elementul determinant in silirea tipului sau tipurilor de antibiotice ce vor fi utilizate. Se poate utiliza monoterapia antiinfectioasa cu agenti antibacterieni de tipul Imipen, ciprofloxa-cina, acid clavulanic, sulfactam - ampicilina sau poli-antibioterapie utilizand aminoglicozide sau cefalo-sporine de generatia a treia pentru neutralizarea germenilor Gram-negativi si Metronidazol sau Clin-damicina pentru tulpini anaerobe.
Tratamentul antiinfectios este sustinut obligatoriu de o corecta reechilibrare hidroelectrolitica si de tratamentul concomitent al tarelor asociate -insuficienta cardio-respiratorie, renala, diabet etc.
b. Decomprimarea biliara. Lipsa de raspuns la tratamentul consertor implica utilizarea la aproximativ 25% din pacienti, cei cu colangita acuta si soc septic a decomprimarii biliare de urgenta. Aceasta cuprinde metode clasice, chirurgicale si metode neconventionale, transhepatice percutane si endoscopice.
a. Metode neconventionale. 1. Decomprimare transhepatica percutana - permite decomprimarea rapida a arborelui biliar la pacientii icterici, in soc
septic. Beneficiaza de anestezie locala, doi factori agranti fiind evitati - anestezia generala si metodele chirurgicale clasice, deseori complicate tehnic. Este indicata in obstacolele biliare inalte, perihilare sau post-operator la pacientii cu acest gen de obstacole, carora li s-a practicat deja coledoco sau jejunoanastomoza. (7)
2. Decomprimare endoscopica - se aplica atat obstacolelor bengine cat si maligne de la nivelul caii biliare principale. in obstacolele benigne din care cea mai frecventa este litiaza hepatocoledo-cului, decomprimarea biliara de urgenta pe cale endoscopica consta in papilosfincterotomia larga, asociata sau nu cu plasarea unui drenaj nazo-biliar, dar si extragerea calculilor cu sonda Dormia, sfa-rimarea acestora cu litotritorul mecanic sau prin utilizarea baby-scopului, litotritiei intracorporeale sau extracorporeale. Obstacolele maligne sau stricturile postoperatorii beneficiaza dupa papilosfincterotomie de plasarea de stent-uri unice sau duble, de plastic, tip pig-tail sau metalice autoexpandabile (1).
b. Metode conventionale. Esuarea posibilitatilor neconventionale de decomprimare biliara necesita utilizarea de urgenta a metodelor chirurgicale "clasice\", riscul anestezico-chirurgical crescut fata de procedeele anterioare fiind echilibrat de necesitatea salrii vietii pacientilor. Se practica coledocotomia cu plasarea in amonte de stenoza a unui tub de dren biliar axial, sau lateral, tip Kehr. Cu aceasta ocazie se recolteaza bila pentru culturi si antibio-grama. in raport de starea generala a pacientilor si de tarele asociate se poate efectua coledocolito-tomie, deritii bilio-digestive sau papilosfincterotomie (2, 3, 5).
Prezenta insa la pacientii cu colangita acuta supurata si soc septic a insuficientei renale acute sau hepato-renale, impune utilizarea numai a coledoco-tomiei cu drenaj extern, in scop strict de decomprimare a arborelui biliar, ameliorarea starii generale a pacientilor si disparitia socului septic permitand ulterior tratarea cauzei obstacolului. (3, 6)
Decomprimarea biliara determina scaderea multiplicarii microbiene la nivelul arborelui biliar, scaderea pana la disparitie a pasajului germenilor in fluxul scular, reduce suferinta hepatica si malab-sorbtia, ducand prin reaparitia ciclului bilio-enteric la refacerea factorilor de coagulare si nu numai a sintezei protrombinei.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor