mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente explicate
Index » Dictionar Medical » Medicamente explicate
» Chinidina (N-Chinidina )

Chinidina (N-Chinidina )




Este un alcaloid care se extrage din arborele Cincona si este izomerul dextrogir al chininei (un antimalariC). Ca atare, chinidina este insolubila in apa, in schimb sarurile, cum sunt: sulfatul, gluconatul si lactatul sunt foarte solubile.
Farmacocinetica. Se absoarbe bine dupa administrarea orala, se distribuie larg in tot organismul, realizeaza concentratii crescute la nivelul inimii. Se fixeaza putin de proteinele plasmatice, concentratia plasmatica eficace se situeaza intre 2-6-8 mcg/ml. Peste 8 mcg/ml apar reactii adverse toxice. Se metabolizeaza in ficat si se elimina pe cale renala; in proportie de 10-20 % se elimina ca atare, nemodificata, prin secretie tubulara si resorbtie tubulara. Se administreaza de regula, pe cale orala, mai rar, pe cale injectabila, intravenoasa.
Efecte farmacodinamice. Unele efecte sunt comune cu ale chininei astfel, este un antimalaric slab, are efect antipiretic si excita SNC la fel ca si chinina, are actiune ocitocica si, in general, pe musculatura neteda are un efect relaxant. Asupra vaselor, in administrare orala, efectul este nul, dar in injectii iv scade marcat presiunea arteriala, prin efect alfa-adrenolitic. Efectele cardiace specifice ale chinidinei: are un efect antiaritmic in aritmiile supraventriculare cu alura rapida, cum ar fi: fibrilatia atriala; (FiA), flutterul atrial (FIA), tahicardia paroxistica supraventriculara (TPSV). Fibrilatia atriala se transforma in ritm sinusal in 60% din cazuri; in flutter, eficacitatea este de cea. 30-40 %. Chinidina mai poate fi eficace si in extrasistolele atriale izolate. In aritmiile ventriculare utilizarea este limitata, din cauza toxicitatii mari.
Mecanismul de actiune. Chinidina deprima depolarizarea rapida (F 0), creste durata PA si scade automatismul ectopic. Asupra NSA si NAV are actiune redusa, la doze terapeutice. Chinidina are si un efect dromotrop-negativ prin intarzierea conducerii la nivelul NAV, efect care poate fi mascat de efectul M-colinolitic al chinidinei (efect egal cu 1/4 din efectul atropineI); aceasta conduce la accelerarea transmiterii impulsului din NSA spre NAV si spre fasciculul His, rezultand un efect contrar - cronotrop-pozitiv si care poate favoriza instalarea unei fibrilatii ventriculare (FiV). Chinidina se poate asocia cu alte medicamente cu efect dromotrop-negativ, cum este digoxina; trebuie mentionat ca, la cei care se afla sub tratament cu digoxina, chinidina poate creste concentratiile plasmatice ale acesteia, cu aparitia de efecte adverse toxice. Nu este recomandabila asocierea cu medicamente cu efect dromotrop-negativ cum sunt antagonistii canalelqr de calciu, beta-adrenoliticele.
Efecte adverse: diareea foarte accentuata, pirosis, inapetenta, greturi si varsaturi. Unele efecte adverse sunt de natura cardiaca, chinidina fiind un medicament greu de manuit. Astfel de efecte adverse sunt: tahicardia, la doze mari apar BAV si bradicardie marcata. Alte efecte adverse sunt: reactii de hipersensibilizare, modificari ale formulei sanguine cu trombocitopenie, leucopenie si anemie. In administrare indelungata produce fenomenul de cineonism, care consta in greturi, varsaturi, cefalee, tulburari de vedere si de auz. La unele persoane poate apare o forma de tahicardie ventriculara foarte grava chiar si la doze terapeutice si care se numeste torsada varfurilor; administrarea iv se face numai sub monitorizarea ECG si a tensiunii arteriale. Cresterea duratei complexului QRS cu peste 50% impune oprirea administrarii chinidinei deoarece exista un risc foarte inalt de producere a unor aritmii ventriculare maligne.
Preparate. Posologie. Chinidina se prezinta sub forma de comprimate de 200 mg. Se testeaza sensibilitatea prin administrarea a 100 mg, apoi se administreaza 200 mg de cateva ori pe zi; pentru conversia FiA la ritm sinusal se folosesc doze mai mari, iar pentru mentinerea ritmului sinusal, doze mai mici. Nu se vor depasi 2 g/zi.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor